Boj o moc se v Íránu přesunul z ulic do ohniska moci

29. 6. 2009

To, že ajatolláh Chameneí podpořil prezidenta Ahmadinežáda, znamená, že proti němu nyní organizují spiknutí umírnění politikové i zastánci tvrdé linie, píše z Teheránu zvláštní reportér týdeníku Observer, kterého redakce nechala v anonymitě.

Mocenský boj v Íránu se, jak se zdá, o minulém víkendu přesunul z ulic do ohniska režimu uprostřed zpráv, že ajatolláh Hašemi Rafsanžání připravuje spiknutí s cílem ochromit moc nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Aliho Chameneího. Rafsanžáního manévry proti Chameneímu přicházejí ve chvíli, kdy sílí také napětí mezi prezidentem Ahmadinežádem a mluvčím íránského parlamentu Alim Larijanim.

Obrovské demonstrace v ulicích proti volebním výsledkům byly v podstatě rozdrceny masivní přítomností policie a milice basidž. Několik desítek stoupenců poraženého kandidáta Musávího bylo usmrceno a stovky jich byly zatčeny. Avšak rozkol v íránské politické elitě se prohlubuje.

V posledních dnech oznámil Larijani - kterého Ahmadinežád donutil k rezignaci z funkce hlavního vyjednavače o jaderných otázkách se Západem, že má v úmyslu vytvořit parlamentní výbor, který bude zkoumat "objektivním způsobem" nedávné násilí po prezidentských volbách. V reakci na to debatovali Ahmadinežádovi stoupenci v parlamentě o možnosti jak Larijaniho z funkce předsedy parlamentu odstranit. Jiní jezdí na protest s rozsvícenými světly.

Téměř polovina poslanců íránského parlamentu bojkotovala Ahmadinežádovy oslavy jeho znovuzvolení.

Ještě významnější je prý to, že podle několika zpráva lobbuje Rafsanžání u svých kolegů členů mocného šestaosmdesátičlenného Shromáždění expertů, jemuž předsedá, aby byl Chameneí ve funkci duchovního vůdce nahrazen malým výborem vysokých ajatoláhů, jehož by byl Chameneí členem. Pokud by se to Rafsanžánímu podařilo, tato ústavní změna by znamenala hluboký posud v íránském teokratickém režimu.

Ve snaze zastrašit kritiky nedávných prezidentských voleb požadoval při pátečních modlitbách ajatoláh Ahmad Chatámí, aby byli vedoucí představitelé protestních demonstrací popraveni. Navzdory tomu se každý večer dál Teheránem ozývá hromadné, vzdorné skandování "Allah je velký". Demonstranti přestali chodit oděni nazeleno a velký počet teheránského obyvatelstva se nyní na znamení smutku obléká černě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.6. 2009