Estonská vláda: Poškození plynovodu Balticconnector bylo úmyslné

11. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Snímky ukazují, že poškození plynovodu Balticconnector bylo úmyslně provedeno lidmi, řekl v úterý estonský ministr obrany Hanno Pevkur. Vyšetřování stále probíhá.

"Snímek, který máme z potrubí, nám říká, že škody musely být způsobeny něčím větším než potápěčem nebo bezpilotní ponorkou. Škody jsou rozsáhlejší," řekl Pevkur.

Vyloučil také možnost výbuchu, jak to dnes ráno učinili seismologové.

Ministr zahraničních věcí Margus Tsahkna potvrdil, že poškození je mechanické, a proto je způsobili lidé.

Situace podle něj znovu vyvolává otázku střežení a ochrany kritické infrastruktury. To musí být nyní projednáno s NATO a Evropskou unií, dodal ministr.

Tsahkna řekl, že estonští spojenci v NATO byli o incidentu informováni.

Kromě potrubí byl v noci ze soboty (7. října) na neděli (8. října) poškozen také kabel patřící estonské telekomunikační společnosti Elisa.

Škody budou pravděpodobně v estonských ekonomických vodách, ale námořnictvo dosud nenalezlo přesné místo, řekl Pevkur.

"S největší pravděpodobností jsme místo identifikovali, ale potřebujeme potvrzení, protože je velmi hluboko na dně moře," řekl a dodal, že hloubka je přibližně 70 metrů.

Pro srovnání, plynovod Balticonnector ve finských vodách se nachází v hloubce 60 metrů.

Tsahkna řekl, že je známo, které lodě, přinejmenším ty se zapnutými transpondéry, byly v té době v oblasti. Škodu však nelze připsat žádné lodi, řekl.

Pevkur řekl, že tato otázka bude určitě projednána na středeční schůzce ministrů obrany NATO, ale v současné době ani Finsko, ani Estonsko nežádají spojence o další pomoc.

Zatím také není potvrzeno, zda je poškození potrubí a kabelu navzájem spojeno.

"Dnes není možné říci, zda tyto dva incidenty spolu souvisí; geograficky se nacházejí na zcela odlišných místech; je třeba objasnit, co stojí za oběma událostmi," řekl Pevkur.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3074

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2023