V palestinsko-izraelské krizi prokázal Musk, že je jeho Twitter absolutně toxickou silou

11. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Po více než deset let byl Twitter naprosto klíčovým zdrojem informací o významných světových událostech a katastrofách v reálném čase. Reportéři a investigativci z otevřených zdrojů dávali dohromady obraz na místě z primárních zdrojů a ověřeného obsahu, píše Marina Hyde.

Jak v posledních dnech upozornila řada informačních specialistů, platforma nyní nabízí les dezinformací tak hustý, že proniknout skrze něj je nesmírně obtížné. Justin Peden, výzkumník otevřených zpravodajských zdrojů, který tuto platformu považoval za cennou, když se zabýval eskalací situace v Gaze v roce 2021, řekl o víkendu časopisu Wired, že v současné době je téměř nemožné se k užitečným informacím dostat. Uživatelé X nyní platí za modré "ověření" a ti, kteří tak činí, mají své příspěvky algoritmicky propagovány. Minulý víkend se mezi takové virální příspěvky zařadily alžírské oslavy ohňostroje prodávané jako izraelské útoky na Hamás, záběry z videohry Arma 3 prezentované jako útok Hamásu, roky stará videa ze syrského konfliktu prezentovaná jako současné útoky na letiště v Tel Avivu a zcela falešná fotografie Cristiana Ronalda držícího palestinskou vlajku zveřejněná účtem, který se vydává za modrý ověřený účet novináře z BBC.

 
 
Nikdy však nepodceňujte Muskovu schopnost dělat věci ještě horší. "Pro sledování války v reálném čase," instruoval  Musk v neděli ráno svých více než 150 milionů followerů, "jsou dobré účty  @WarMonitors & @sentdefender."  V květnu oba tyto účty šířily zcela falešné zprávy o výbuchu poblíž Pentagonu - americké akcie se okamžitě propadly - zatímco @WarMonitors několikrát zveřejnil antisemitské urážky. Tento Muskův příspěvek vidělo pouhých 11 milionů lidí, než jej stáhl a zveřejnil znovu, tentokrát nasadil pravděpodobně nejhorší Muskův tón - falešnou odpovědnost. "Jako vždy," zaštiťoval se Elon, "se prosím snažte zůstat co nejblíže pravdě, a to i v případě věcí, které se vám nelíbí." Pokrytectví v nejvyšší míře.

Minulý měsíc EU prohlásila, že Muskův Twitter má nejvyšší míru dezinformací ze všech velkých sociálních médií. Jakkoli jsou tyto zprávy hodnotné a zásadní, vždy působí poněkud suše a akademicky, když padnou v neveselé úterní ráno v Bruselu. Právě v očích hrůz, jako jsou ty, které se v současnosti odehrávají v Izraeli a v Gaze, se cena za zrušení kontroly a vyváženosti stává strašlivě, groteskně jasnou. Lidé, kteří z toho mají prospěch, jsou teroristé, propagandisté a další špatní aktéři. Existují reálné náklady, které klikači nemohou ani předvídat - nevyslovitelné v honbě za nespolehlivými.

Tomu všemu předsedá 52letý čarodějův učeň, který se stále více podobá jednomu z nejznepokojivějších projevů Petrova principu na Zemi. Jde o starou teorii, podle níž lidé, kteří si ve své práci vedou dobře, postupují v hierarchii nahoru, a to tak dlouho, dokud nedosáhnou úrovně, na kterou už prostě nestačí. Musk byl zjevně skvělý ve vedení své megafirmy na výrobu elektromobilů a megafirmy na výrobu vesmírných raket. Ale ve vedení společnosti X je opravdu velmi špatný. A zatímco v dobrých dnech si můžeme namlouvat, že na tom nezáleží... ve špatných dnech, když jde do tuhého, na tom opravdu, ale opravdu záleží.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
3195

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2023