Izraelský prezident: Musíme se bránit

13. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Moderátor Channel 4  News: "Musíme se bránit a je nejvyšší čas, aby to svět pochopil." To byla dnešní vášnivá slova izraelského prezidenta, když jsem s ním dnes mluvil na tiskové konferenci v Jeruzalémě.

Moderátor na tiskové konferenci: Dovolte mi především říci, že k Izraeli a k tomu, co je vaše země, chováme obrovské množství skutečných, autentických sympatií.  Ale když poslouchám vaše odpovědi v posledních minutách, jsem trochu zmatený. Protože na jedné straně říkáte, že Izrael dodržuje pravidla války a je velmi opatrný, aby se vyhnul ztrátám na životech civilistů v pásmu Gazy. Ale zároveň se zdá, že obyvatelům Gazy přičítáte odpovědnost za to, že se nesnaží odstranit Hamás, ale dovolte mi -



 


Izraelský prezident Isaac Herzog: No, já vám to vysvětlím. Máte ve svém obývacím pokoji, v kuchyni raketu -

Moderátor: Mohu položit svou otázku, pane prezidente?

Izraelský prezident Isaac Herzog: Raketa, která je vystřelena na naši hlavu tady, a pokud se ozve siréna, je to raketa z té kuchyně.

Moderátor: Moje otázka zní takto, jestli mohu. Zdá se, že považujete lidi v Gaze, civilisty v Gaze, za odpovědné za odstranění Hamásu, a tudíž z toho implicitně vyplývá, že jsou legitimním cílem.

Izraelský prezident Isaac Herzog: Ne, to jsem neřekl, ale chci, aby bylo jasné, že jsem byl tázán na něco o oddělení civilistů od Hamásu, ale při vší úctě implicitně jste řekl, že -
Se vší úctou, pokud máte v kuchyni raketu a chcete na mě vystřelit, mám právo já se bránit? Ano, taková je situace. Ty rakety tam jsou. Tyto rakety se odpálí, stiskne se tlačítko, raketa vyletí z kuchyně na mé děti.

Moderátor:  Nikdo vám neupírá právo bránit se. Ale otázka je nakonec taková. Nemůžete odstranit lidi z Gazy, budou dál žít  v této čtvrti. Co se nakonec stane, ale jakmile tato válka skončí, budete muset s nimi   žít bok po boku. Jaký je plán?


Izraelský prezident Isaac Herzog Plán je takový, že musíme zajistit, aby se toto Hamásu už nepodařilo zopakovat. To je ten plán. O to se snažíme. Při vší úctě, vidím národy, které bojují proti teroru. Dobře, mnoho slušných národů bojuje proti teroru. My bojujeme proti teroru. Lidstvo se musí rozhodnout. Přizpůsobujeme se teroru, nebo proti němu bojujeme? Bojujeme proti teroru a viděli jsme nejhorší možné zvěrstvo. Vidíme hlas zvěrstev, celou kampaň hnutí, které má velkou podporu u našich sousedů, velkou, velkou. Věří v něj mnoho lidí. Souhlasím, že je mnoho, mnoho nevinných Palestinců, kteří s tím nesouhlasí. Ale bohužel v jejich domovech jsou rakety střílející na nás na mé děti na na celý národ Izrael. Musíme se bránit. Máme na to plné právo a je nejvyšší čas, aby to svět pochopil. Je to tragédie, která spočívá v používání teroru, a teror nemá slitování.

Zdroj v angličtině ZDE od minuty 14:

1
Vytisknout
3329

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023