"Situace je zničující."OSN varuje, že potraviny a voda v Gaze "velmi brzy" dojdou

12. 10. 2023

čas čtení 6 minut
 

Světový potravinový program OSN (WFP) označil situaci v Pásmu Gazy za "katastrofální" a varoval, že poté, co Izrael uvalil na toto území úplnou blokádu, dochází k nebezpečnému vyčerpání důležitých zásob.


Situace v Gaze je v současné době "katastrofální", uvedl v úterním rozhovoru ředitel WFP pro Palestinu Samer Abdeljaber.

Zaznamenáváme nedostatek pohonných hmot, vody [a] elektřiny. Vidíme naše přístřešky, které jsou přeplněné. Nemáme dostatečnou kapacitu.

Dodal: "V současné době je v zemi více než 200 000 uprchlíků:

    Pekárny nebudou schopny zajistit potraviny na zítřek. Takže zítra bude situace pro lidi v krytech i mimo ně velmi obtížná.


"Je to zoufalá situace v pásmu Gazy, která se podle našich pozorování vyvíjí, přičemž zásoby potravin a vody jsou omezené a rychle docházejí," řekl agentuře Reuters Brian Lander, zástupce vedoucího oddělení pro mimořádné situace WFP.

 Poskytujeme potraviny tisícům lidí, kteří hledají útočiště ve školách a na dalších místech území. Ale velmi brzy nám dojdou.

Vyzval Izrael a Egypt, aby vytvořily bezpečné koridory pro agenturní pracovníky, aby mohli do Gazy dovážet zásoby, a aby zajistily, že pracovníci OSN budou moci v oblasti bezpečně pracovat.

Viděli jsme řadu míst, která jsou považována za humanitární, nebo kliniky a školy, které byly zasaženy údery. Takže ... znovu ... vyzýváme strany konfliktu, aby dodržovaly své závazky podle mezinárodního humanitárního práva.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) uvedl, že palivo pro nemocniční generátory v Gaze brzy dojde, a dodal, že jeho zásoby pomoci a léků v Gaze uvízly kvůli nedostatku bezpečného průjezdu.

Izraelský ministr energetiky Israel Katz dnes uvedl, že do Gazy nebude povolen přísun energie, vody ani paliva, dokud se izraelští rukojmí nevrátí domů.

 
- Palestinský prezident "odmítá" zabíjení civilistů a braní rukojmích na obou stranách


Palestinský prezident Mahmúd Abbás hovořil s jordánským králem Abdulláhem II.

Hlavní palestinská zpravodajská síť Wafa citovala Abbáse, který zdůraznil "potřebu přejít k politickým krokům s cílem ukončit okupaci a dosáhnout míru, zdůraznil odmítnutí praktik spojených se zabíjením civilistů nebo jejich zneužíváním na obou stranách, vyzval k propuštění civilistů, vězňů a zadržovaných osob a zdůraznil potřebu zastavit osadnický terorismus proti našemu lidu v palestinských městech, vesnicích a táborech na Západním břehu".

- Dvě palestinské skupiny na ochranu práv vydaly prohlášení, v němž obviňují Izrael, že při "cíleném leteckém útoku" zabil 24letého Attiju Fathiho al-Nabaheena a 12 členů jeho rodiny


Adalah, palestinská skupina pro lidská práva zaměřená na právní otázky, a Centrum pro lidská práva Al Mezan se sídlem v Gaze uvedly, že již dříve vedly jeho jménem dlouhý právní boj proti izraelskému státu za to, že ho v roce 2014 postřelil - při tomto incidentu ochrnul od krku dolů.

"V neděli 8. října 2023 přibližně v 11.30 hod. se izraelská vojenská letadla zaměřila - bez předchozího varování - na čtyřpodlažní dům rodiny Al-Nabaheen, který se nachází východně od uprchlického tábora Al-Bureij ve čtvrti Middle Area v Gaze," uvádí se v prohlášení.

"Výsledkem útoku bylo také úplné zničení domu rodiny Al-Nabaheen. Podle Tamira Al-Nabaheena, bratra Attiyi, který cílený nálet přežil, k útoku došlo, když si jeho děti hrály se svými bratranci u vchodu do budovy. Při útoku tragicky zahynuly Tamírovy tři děti i jejich bratranci."

V prohlášení se dále uvádí: "Attiya Fathi Al-Nabaheen se stal obětí dvou závažných válečných zločinů spáchaných izraelskými silami."

- Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo při izraelských úderech zabito 447 dětí a 248 žen

Již dříve jsme informovali, že podle ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od soboty izraelskými údery zabito 1 400 Palestinců. Ministerstvo nyní poskytlo další podrobnosti:

Mezi 1 417 dětmi a 248 ženami, které byly zabity izraelskými údery v pásmu Gazy, je 447 dětí a 248 žen.

- Mezinárodní nezisková organizace Reportéři bez hranic uvedla, že izraelské údery dosud zabily tři novináře a další dva zemřeli na následky střelných zranění. Skupina neuvedla, kdo je zastřelil.

Jedenáct pracovníků palestinské agentury OSN pro uprchlíky bylo zabito při izraelských náletech na pásmo Gazy, uvedla organizace.


-Ministerstvo zdravotnictví v Gaze právě zveřejnilo aktualizované údaje o počtu obětí izraelských náletů, které začaly v sobotu po útoku Hamásu

Uvedlo, že izraelské bombardování zabilo od soboty 1 417 Palestinců a 6 238 jich zranilo.


- Diplomaté v Bruselu uvedli, že ministři obrany na dnešním zasedání NATO zůstali ohromeni poté, co jim izraelský ministr obrany Yoav Gallant ukázal "šokující" a "strašlivé" video z útoku Hamásu na izraelské civilisty.

Podle agentury Reuters Gallant, který se na dálku zúčastnil hodinového zasedání NATO o Izraeli, informoval ministry o útoku a ukázal jim "necenzurované video se zvěrstvy Hamásu".

"Bylo to strašné. Všem to přiblížilo realitu toho, co se stalo," řekl jeden ze západních diplomatů.

Jiný zdroj hovořil o "šokujících záběrech" a popsal spojence NATO jako jednotně podporující Izrael.

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2943

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023