Ruská agrese na Ukrajině: Ruský útok na východoukrajinské město Avdijivka pokračuje již čtvrtým dnem

14. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
- Zástupce Ruska při OSN Vasilij Nebenzia   prohlásil, že zesílené boje na východě znamenají novou etapu ruské ofenzívy a že to znamená konec ukrajinské protiofenzívy.

"Ruské jednotky již několik dní přecházejí na aktivní bojové akce prakticky na celé frontové linii," řekl Nebenzia na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

"Takzvanou ukrajinskou protiofenzívu lze tedy považovat za ukončenou."

Ve Washingtonu však mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby souhlasil, že ruská akce se rovná "nové ofenzívě" - což ukazuje, že Rusko není v žádném případě připraveno vzdát se svého tažení -, ale řekl, že je přesvědčen, že ukrajinská armáda ruské síly porazí.

Vojenský analytik Serhij Zgurec, píšící na internetových stránkách Espreso TV, uvedl, že Avdijivka odolala ruským útokům již v roce 2014, kdy se Ruskem financovaní separatisté zmocnili velkých kusů ukrajinského území. Od té doby byla oblast opevněna.

"Všechny ruské útoky pro ně znamenaly značné ztráty," napsal.

 

V Avdijivce řekl ukrajinské státní televizi Vitalij Barabaš, šéf vojenské správy města: "Boje probíhají již čtyři dny po sobě "Mají značné rezervy personálu a techniky. Avdijivka je zcela v plamenech. Střílejí, používají všechno, co mají. Nemocnice je opět pod palbou, stejně jako administrativní budovy a naše dobrovolnické centrum."

Rusko zaměřilo své tažení podél tisícikilometrové fronty na východní oblasti Doněcka a Luhanska.

Ukrajinská protiofenzíva zahájená v červnu dosáhla určitého pokroku jak na východě, u Bachmutu, tak na jihu, kde Kyjev doufá, že přeruší pozemní most spojující ruské pozice na jihu a východě.

Zisky se však zatím nevyrovnají rychlým úspěchům, kterých bylo dosaženo při postupu na severovýchodě a jihu v loňském roce.


- Ruské úřady zadržely tři právníky zastupující vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného poté, co prohledaly jejich byty

Šlo o pokus "zcela izolovat Navalného", uvedl na sociálních sítích jeho spolupracovník Ivan Ždanov. Navalnyj je ve vězení od ledna 2021, kde si odpykává devatenáctiletý trest.

Ždanov uvedl, že razie zaměřené na Vadima Kobzeva, Igora Sergunina a Alexeje Lipcera jsou součástí trestního řízení ve věci obvinění z účasti v "extremistické skupině". Všichni tři byli po prohlídce zadrženi, zřejmě jako podezřelí v tomto případu, uvedl Navalného tým na Telegramu. Později se dostavili k soudu a byla na ně uvalena vyšetřovací vazba až do zahájení vyšetřování a soudního procesu.

- USA konstatují, že Severní Korea dodala Rusku více než 1 000 kontejnerů s vojenským vybavením a municí pro válku na Ukrajině.
Mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že USA se domnívají, že Kim Čong-un usiloval o sofistikované ruské zbrojní technologie výměnou za munici, která by posílila severokorejský jaderný program.

- Boje na východní frontě, v Avdijivce, vstoupily do čtvrtého dne, kdy se Rusko snaží získat zpět iniciativu ve své největší ofenzivě za poslední měsíce. Nejvyšší ukrajinské vojenské velení uvedlo, že během uplynulého dne bylo v okolí města odraženo více než 20 útoků, přičemž se objevila tvrzení, že ukrajinští záložníci byli vysláni, aby posílili obranu po počátečních ruských průlomech.

- Vladimir Putin odmítl myšlenku, že Rusko poškodilo plynovod mezi Finskem a Estonskem, a naznačil, že taková tvrzení jsou vymyšlená, aby odvedla pozornost od toho, co označil za západní útok na Nord Stream.

- Vedoucí představitelé EU, kteří se sejdou později v říjnu, budou podle svého návrhu prohlášení požadovat "rozhodný pokrok" v otázce využití ruských aktiv zmrazených sankcemi na pomoc Ukrajině.

-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a nizozemský premiér Mark Rutte při páteční návštěvě černomořského přístavu Oděsa přislíbili zlepšit protivzdušnou obranu Ukrajiny a zvýšit bezpečnost "humanitárního koridoru" pro vývoz obilí.

-  Bývalí olympijští vítězové Jelena Isinbajevová a Šamil Tarpiščev - dva členové Mezinárodního olympijského výboru z Ruska - nemají žádné smluvní vazby na armádu země a nepodpořili invazi na Ukrajinu,
uvedl prezident MOV Thomas Bach.

-  Na konci zasedání Mezinárodního měnového fondu v Marrákeši se neočekává vydání závěrečného komuniké kvůli neshodě, jak se vyjádřit k ruské válce na Ukrajině, uvedl v pátek jeden z evropských představitelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2796

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023