Íránský ministr zahraničí: Otevření nových front proti "izraelské okupaci" je "možné"

13. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Íránský ministr zahraničí, jehož vláda podporuje Hamás a další militantní skupiny na Blízkém východě, ve čtvrtek řekl, že otevření "nové fronty" proti Izraeli bude záviset na akcích Izraele v Gaze.

Ačkoli Teherán je dlouhodobým podporovatelem Hamásu, íránští představitelé tvrdí, že země se v sobotu nijak nepodílela na útoku militantů proti svému úhlavnímu nepříteli Izraeli.

Spojené státy se nicméně obávají otevření druhé fronty na severní hranici Izraele s Libanonem, pokud by zasáhl Hizballáh, další těžce vyzbrojená islamistická skupina podporovaná Íránem.

"Představitelé některých zemí nás kontaktují a ptají se na možnost otevření nové fronty (proti Izraeli) v regionu," řekl ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian během setkání s iráckým premiérem Mohammedem Shia al-Sudanim.

"Říkáme jim, že naše jasná odpověď ohledně budoucích možností je, že vše závisí na akcích sionistického režimu v Gaze," řekl podle prohlášení íránského ministerstva zahraničí.

"Dokonce i nyní izraelské zločiny pokračují a nikdo v regionu nás nežádá o povolení otevřít nové fronty."

Později ve čtvrtek Abdollahian dorazil do libanonského hlavního města Bejrútu, kde byl přijat Hizballáhem a Hamásem a dalšími proíránskými skupinami.

V pátek se má setkat s libanonskými představiteli, než zamíří do Damašku.

V projevu na bejrútském letišti nejvyšší diplomat řekl, že regionální spojenci Íránu, známí jako "osa odporu", by mohli reagovat, pokud by izraelská ofenzíva v Gaze eskalovala.

"Pokračování válečných zločinů proti Palestincům a Gaze dostane odpověď od ostatních os," řekl novinářům.

Nejméně 1 200 Izraelců, cizinců a osob s dvojím občanstvím bylo zabito militanty Hamásu během jeho sobotního útoku.

V Gaze zdravotníci hlásili 1 417 Palestinců zabitých izraelskou odvetnou palbou proti pobřežní enklávě.

Západ je od soboty vůči Íránu opatrný, ale jeho lídři Teherán jasně varovali před zasahováním do války.

Americký prezident Joe Biden ve středu řekl, že "dal Íráncům jasně najevo: Buďte opatrní".

V telefonátu se svým syrským protějškem Bašárem Asadem íránský prezident Ebrahim Raisi ve středu apeloval na "všechny islámské a arabské země", aby "dosáhly seriózního sblížení a spolupráce na cestě k zastavení zločinů sionistického režimu proti utlačovanému palestinskému národu".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3248

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023