11. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Miloš Zeman
12. 3. 2005

Špidla zkorumpovatelný mocí...

Ve dvoustránkovém rozhovoru s Alexandrem Kramerem doporučil bývalý premiér Kramerovi i čtenářům Práva "aby byli zase o něco chytřejší" četbu Britských listů, "jako jedno z mála českých periodik, které má alespoň snesitelnou úroveň".

Alexandr Kramer: Kdybych byl prezident, nebyla by ČSSD v tak ubohé pozici, říká Miloš Zeman PRÁVO

Zeman tak učinil v odpovědi na Kramerovu otázku, kdy se ČSSD nakazila klientelismem. Bývalý předseda vlády odkázal čtenáře na článek svého ministra zdravotnictví Ivana Davida "Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross", který označil za vynikající přesto, že jeho ministr na něm nenechává nit suchou... . "Vůbec mě tehdy nenapadlo, že Miloš Zeman vlastně neví, proč je tak úspěšný", přiznává psychiatr David ve své analýze sociálně demokratické politiky.

"Nevím o žádném případu klientelismu v podmínkách opoziční smlouvy. Vy ale, pane redaktore, opravdu buď neznáte fakta, nebo jste v intelektuálním útlumu. Já jsem přece nikdy neobviňoval Vladimíra Špidlu z toho, že by sám aktivně organizoval klientelismus. Dokonce jsem mnohokrát veřejně prohlásil, že Vladimír Špidla podle mého názoru není zkorumpovatelný penězi, ale že se bohužel ukázalo, že je zkorumpovatelný mocí. Podstata věci byla v tom, že Vladimír Špidla otevřel prostor Stanislavu Grossovi, jenž se v roce 2001 stal druhým mužem sociální demokracie a od roku 2002 druhým mužem vlády. Právě to podle mého názoru vedlo k nástupu klientelismu," řekl Právu Miloš Zeman.

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD TÉMA BL
Pád vlády Vladimíra Špidly TÉMA BL
Socialistická politika a ekonomika TÉMA BL

Sloupek

Ach, ty mazaný politiku,
ty podvodníku z profese,
doufáš, že dojdeš našich díků?
Hloupý občan vše unese?

A co když volič ozve se,
ty potom přestaneš mít kliku
a za každý svůj poklesek
odplatu sklidíš? Zanech křiku

a k staré moudrosti se uchyl:
za všechny chyby člověk platí
nepomohou ti žádní svatí,

sám jsi byl k prosebníkům hluchý!
Tož každému, co jeho jest:
Buď zapomenut -- Toť tvůj trest

psáno v červenci 2002 v Praze

12. 3. 2005

Prezident Václav Klaus ve svém dopise ministru spravedlnosti ze 14. ledna 2005 oznámil, že odmítne jmenovat ty kandidáty na soudce z řad justičních čekatelů, kteří nesplňují dosažení věkové hranice alespoň třiceti let. Na tomto svém stanovisku i přes odpor ministerstva spravedlnosti i české justice trvá, nic nehledě na argumentaci obstrukcí s plánovaným doplněním stavů soudcovských postů. Problém se přitom netýká pouze odmítnutých 32 čekatelů z 55, ale též mnoha desítek dalších, kteří již justiční zkoušky složili a nebo je pravděpodobně složí v nejbližší době. Současná koncepce ministerstva spravedlnosti o ideálním stavu soudců se s realitou stále rozchází o 174 míst.

12. 3. 2005
polemika s článkem Jana Sýkory "Stáří vpřed!"

Překvapuje mne drzost osmadvacetiletých právníků, kteří se domnívají, že mohou rozhodovat o osudech druhých, aniž by jim jejich vlastní životní zkušenosti daly návod na řešení řady životních situací, na správnost či nesprávnost konání - ideu spravedlnosti. Dokonce se tito spratkové domnívají, že mají na jmenování právní nárok. Už toto je ne-právní drzost, za kterou by měli vrátit diplom. Nechci se dožít rozhodování lidí, kteří se sice po nocích našprtali některé právní poučky, kterým však neporozuměli a o jejich aplikaci v životě nevědí nic. Povolání soudce bylo vždy v civilizované, právní kulturou prodchnuté společnosti vyvrcholením kariéry právníka, důstojným završením profesního životopisu. Ne pro peníze, ale pro důstojnost.

Dnes se dožíváme toho, že čekatelé chtějí žalovat toho, kdo je odmítl jmenovat. Jako kdyby snad měli na důstojnost taláru a soudcovský stolec právní nárok... Už to je znakem nedospělosti. Už to je to, co židé nazývají v jidiš termínem chucpe. Po kindervajíčkách s plastikovými hračkami uvnitř, po pravicovém kindermanagementu porevolučních svazáků z VŠE v modrých košilích a bílých ponožkách, po bankrotech a likvidaci českého průmyslu přichází do Česka kinderspravedlnost. Jak vystřižená z dílny mládí milujícího ministra spravedlnosti z US-DEU. Nejhorší není mafie zdivočelých asociálních ekonomů v manažerských pozicích. Nejhorší je mafie zdivočele nesebekritických soudců, kteří se domnívají, že nepotřebují stát, že si umí vládnout sami. Pilíř státní moci, zvaný "spravedlnost" se utrhl. Stavba se hroutí.

Spaste duši, ultraliberální kuřata budou učit konzervativní slepice snášet "ta pravá" kapitalistická vejce.

12. 3. 2005

Osoby, vězněné už několik let v americkém táboře v zálivu Guantánamo na Kubě, mají být nyní zřejmě podrobeny ještě většímu týrání než dosud, ve vězeních ve svých vlastních zemích. Pentagon totiž plánuje, že polovinu z nich pošle do věznic v Saúdské Arábii, v Afghánistánu a v Jemenu, navzdory obavám, že tam budou čelit ještě většímu porušování lidských práv než na Kubě.

12. 3. 2005

aneb dezinformace na serveru Novinky

Vzhledem k tomu, že Polsko a její politiku (nejen ji) sleduji pravidelně se zájmem, přečetl jsem si článek pod názvem "Poláci v létě stáhnou většinu vojáků z Iráku" uveřejněný na novinkach.cz (koexistenční internetový portál deníku Právo) a odkazující na agenturu DPA. Po přečtení jsem bylo ohromen, jak mi taková informace mohla uniknout! Po chvíli, kdy jsem udělal každodenní webové kolečko a navštívil oblíbené zpravodajské servery, mě napadlo, že "tady něco není v pořádku". A taky nebylo.

Ukázka práce novináře v redakci serveru Novinky:

11. 3. 2005

Stalo se módou nadávat na Grosse. Ano, tomuto člověku, kterému se kdysi říkalo "baby", aby se dnes v očích některých transformoval až na "vlkodlaka", dnes nikdo nevěří. To podle naladění, někdy i školní povinné četby. Premiér České republiky a předseda ČSSD Stanislav Gross čelí dosud největší skandalizaci médií od roku 1997, kdy padla vláda. Vstoupíme dvakrát do stejné řeky?

11. 3. 2005

Připadá mi, že nějak nerozumím publicistům hájícím premiéra Grosse. Ač je to absurdní přirovnání, politika a medicína mají něco společného, a tím je důvěra, míní Petr Wagner. Budujete jí roky a ztratíte během vteřiny. Podobně jako u lékařů je i u politika Grosse v tuto chvíli úplně jedno, jaké jsou jeho schopnosti, dovednosti či vzdělání, prostě a normálně mu nejde věřit.

K lékaři, kterému nevěřím, nepůjdu. Politikovi, kterému nevěřím, nedám hlas.

Je to možná krutě pragmatické a nespravedlivé, ale prostě a jednoduše to tak je. Tvrzení ostatních - spolustraníků nebo managementu nemocnice - povede k jedinému. Důvěru ztratí i oni bez ohledu na to, jak si rozdají funkce.

12. 3. 2005

Nad přístupem sdělovacích prostředků k premiéru Stanislavu Grossovi se v následujícím příspěvku zamýšlí Jan Čulík.

Aniž bych jakkoliv hájil premiéra Stanislava Grosse, který se zejména vlastními výroky v médiích podstatně zdiskreditoval -- je to známé, už to všechno tady nebudeme znovu rozbírat - mám velký problém s tím, že dlouhé týdny vedla česká média hon jen na Grosse, a ještě větší problém s tím, že jim to většinou česká veřejnost polyká i s navijákem.

Vysílalo se v ČRo 6 v pátek 11. března

11. 3. 2005

ANALÝZA ČSSD PŘED SJEZDEM

V době, kdy se křesťané ztišují v očekávání ukřižování a zmrtvýchvstání, sociální demokraté se před sjezdem na katolické Moravě chystají na lítý boj. Kohout snad ani nebude muset kokrhat a někdo někoho zapře. Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen. Je jen otázka, kdo.

11. 3. 2005
reakce na analýzu ČSSD Ireny Ryšánkové "Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen"

Domnívám se, že na rozdíl od stohů rádoby úvah na předmětné téma, je toto zpracování střízlivé, věcné, včetně několika zajímavých variant. Mám jednu připomínku. Nejsem si jist, že by Miloš Zeman měl ještě dnes zájem boxovat s Václavem Klausem, oba jsou totiž dostatečně inteligentní na to, aby již před časem, spojeni vzájemným respektem k sobě a despektem k většině ostatních, pochopili, že svými vzájemnými spory pouze baví a posilují "křoví".

Je nutno zvážit naopak variantu hry se dvěma "žolíky" o nový toleranční patent, v jehož době sice všichni prskali, ale jinak byl poměrně klid. Václav Klaus nepotřebuje ODS ve funkci parního válce, mohl by pod ním nakonec skončit i on, naopak potřebuje v situaci, kdy ODS ovládá Mirek Topolánek, dbát na fungování regulativu v podobě politické strany, která přibrzdí "modrého ptáka". KSČM to být nemůže, KDU-ČSL nepřichází ze známých důvodů v úvahu, zbývá pouze ČSSD.

11. 3. 2005

"Nemohu nechat zhasnout pochodeň, která ozařuje české chaloupky"

jednoaktová fraška ve čtyřech obrazech určená pro jednorázové provedení

Jan Machonin
Motto:
Ludvík plane pro Jakuba
Jakub pro Matěje,
Literárky skomírají
osrdí se chvěje.
11. 3. 2005

Stížnost na postup státní zástupkyně pro obvod Praha 4

dopis spolku Šalamoun ministrovi spravedlnosti, doručený v pondělí

Vážený pane ministře, dověděli jsme se z denního tisku, že státní zástupkyně pro obvod Praha 4, JUDr. Blanka Valsamisová, prodloužila koluzní vazbu obv. Bohumilu Kulínskému přes zákonem stanovenou hranici 3 měsíců. Jsme si vědomi, že měla právo tak učinit, je-li skutečně pravda, že se obviněný pokoušel před vzetím do vazby ovlivňovat svědkyně (tuto informaci ovšem nemáme ověřenu z vlastních zdrojů).

11. 3. 2005

Dne 10. 3. 2005 Nejvyšší soud zprostil viny vydavatele českého překladu Hitlerovy knihy Mein Kampf Michala Zítka. Zprávu pokládám za důležitější, než by se na první pohled zdálo. Jsem přesvědčen, že nejde o nic menšího než o svobodu slova a o demokracii.

Vydání Mein Kampf , díla neúspěšného pučisty, zpočátku nevzbudilo větší pozornost. Nevzbudilo by pozornost téměř žádnou, nebýt obrovské bídy poraženého Německa, nebýt ponížení a frustrace velkého národa, nebýt tržního zájmu o zbrojní zakázky a hospodářské oživení... K zásadnímu růstu významu knihy dopomohl teprve pád demokracie v demokratických volbách.

Michael Marčák: Šárko, musím se ti za něco taky omluvit. I tu básničku, kterou jsem ti recitoval včera při měsíčku, mi psali  moji poradci...
11. 3. 2005

11. 3. 2005
Nebyl by to ovšem Ivan Brezina, kdyby se nepokusil v neférovém užívání jazyka Jakuba Patočku trumfnout.

Někteří autoři mají zvláštní způsob používání jazyka. Zatímco totiž v jejich ústech deformuje skutečnost, jíž popisují, vypovídá naopak mnohé o nich samotných.

Názorně to předvedl Jakub Patočka. Když reagoval na tiskové ohlasy vývoje v Literárních novinách, vytvářel naprosto zkratkovité souvislosti. Lidové noviny a Reflex jej prý odsoudili kvůli jejich filiaci k Václavu Klausovi, případně Ivanu Brezinovi, ač ve skutečnosti dotyčné články byly dílem kulturních redaktorů těchto listů, kteří si s největší pravděpodobností řešili s Literárkami mnohem triviálnější a méně politické problémy.

11. 3. 2005

Protřelí lišáci zbaveni vinic páchají nedozírné škody na voličstvu. Vyber si menší zlo, bratře, tápej, hledej, i za pomoci křišťálové koule, možná nalezneš vhodné osoby nezatížené rakovinou moci a seženeš třeba reka jemuž nezemřelo svědomí dříve než on sám. Kapička svobody vyschla, postáváme u otrávených studní a přemýšlíme o nesmrtelnosti chrousta -- hojně nám v tom pomáhají mediální eskamotéři.

11. 3. 2005

1730 pracovních příležitostí v BBC bude zrušeno v prvním kole úsporných opatření, která prosazuje nový ředitel BBC Mark Thomson. Rozhodnutí potvrdilo "nejhorší obavy" novinářských odborů. "Likvidační akce" zasáhne odbor "profesionálních služeb" v BBC, jehož součástí je marketing, komunikace, lidské zdroje a právní a podnikatelské záležitosti.

11. 3. 2005

Dost dlouho se mlčelo, avšak teď je třeba promluvit.

Z akademických kuloárů se stále častěji proslýchá, že svou hantýrku, kterou jste s arogancí a suverenitou sobě vlastní nazvali již před dávným časem obecnou češtinou, byste rádi dále pašovali skrze pojem "hovorová" až ke spisovnosti, a že už si oťukáváte terén.

Až doposud se vztahovaly pojmy český a Čech i ke všem obyvatelům českých historických krajů za Vysočinou, jejichž přirozené hranice Parlament každých dvacet let arogantně počmárá nesmyslnými klikyháky a opatří dosud neslyšenými názvy, což se pak nazývá "novým územně-správním členěním"; to vše podle hesla "k čertu s tradicí, do háje se zemským uspořádáním!" Zřídíme vám kraje třikrát novější a pětkrát účinnější -- leda houby. Hanák se touto metodou štědřejším nestane.

11. 3. 2005

Nechtěl jsem se zapojovat do diskuse o bydlení, kterou inicioval poslanec Křeček. Snad proto, že se předseda Sdružení nájemníků Křeček za ta dlouhá léta, co řeší nespočet konkrétních případů současné, málo systematicky vyřešené politiky bydlení, již asi nedokáže na problém podívat z pohledu zásadně systémově odlišného. Možná dokonce ani nemůže, protože jako ústavní činitel ČSSD by musel polemizovat s jejím programem.

11. 3. 2005

Nikdy jste se nepozastavili nad tím, jak to, že je úroveň příspěvků o (de)regulaci nájemného tak mizerná, přestože se o této problematice píše již dlouho? Proč autoři vytrhávají jednotlivé údaje ze souvislosti tak, že srovnávání vždy vychází velmi podivně? Tyto otázky nám zodpoví jednoduchá analýza.

Michael Marčák: Obyvatelstvo je nespokojeno s vládou, za které země perfektně funguje. Dokud tohle nepochopíš, Patriku, nebude se ti v České republice líbit.
11. 3. 2005

11. 3. 2005

Charta práv pracujících žen byla prvně vypracována v šedesátých letech Výborem žen MKSO, po druhé Světové konferenci žen (Vídeň 1963) a byla pak přijata osmým Světovým sjezdem MKSO (Amsterdam 1965). V letech 1975 a 1985 byla Charta přepracována. Sedmý Světový sjezd žen (Rio de Janeiro 1999) uznal potřebu aktualizování Charty. Hlavní obsah Charty se nezměnil, ale byl přepracován zejména s ohledem na nárůst počtu žen na trhu práce, vzhledem k dopadu globalizace na ženy a také s ohledem na revizi Úmluvy o ochraně mateřství. Tento text byl aktualizován v roce 2003. Česká republika tento dokument podepsala v roce 2003.

12. 3. 2005

Sněmy české od roku 1526 až po naši dobu

Na hradě pražském, po sv. Lambertu 1526

Urozeným pánům, panům, urozeným a statečným pánům rytířům, vladykám, moudrým a opatrným městům království českého, pánům a přátelům mým milým. Zdeněk Lev z Rožmitála a z Blatné, nejvyšší purkrabí pražský, službu svou vzkazuji. V. M. a Vám oznamuji, že slyše o králi J. M. pánu našem milostivém žalostivé a lítostivé noviny, že by J. M. Kr. skrz ten boj, kterýž ráčil s císařem tureckým a Turky míti, z tohoto světa sešel; i jsa zde na hradě pražském a takovou věc slyšíce a jsouce pospolu páni úředníci a soudci zemští i jiné rady, kteříž se na tento čas sem na hrad pražský sjeti ráčili, to jsme společně rozvažovali, že jest potřebí, brzo sněmu obecního tohoto království českého, aby opatřeno bylo i jiné všecky potřeby tomuto království náležité, aby na místě svém mohly býti ke cti a chvále pána Boha všemohoucího postaveny, tak aby nějaká těžkost na to království nepřišla, a pokudž úřadu mému náleží, abych toho neobmeškal, nežli povinnosti své v tom dosti učinil. I z takových příčin a potřeb pokládám sněm obecný tomuto všemu království na hradě pražském v pátek po svatém Jeronýmu nejprve příští, tak aby nahoře psané potřeby povinné a náležité tomuto království na místě konečném postaveny býti mohly, podle práv a svobod tohoto království, kteréžto, jaké jsou, ve dskách a zřízení zemském zapsané níže dotýkám, a V. M. a Vás všech i každého zvláště žádám i napomínám: že se v jmenovaný pátek na hrad pražský a do Prahy sjeti ráčíte, a potom na zejtří v sobotu na hrad pražský v 14 hodin sjíti a toho neobmeškávati, neb bezpečenství od pánův Pražan jest dáno celé a dokonalé všem vůbec i každému, kdož k sněmovnímu jednání přísluší, aby mohli bezpečně přijeti i odjeti jeden každý, též se k nim v pokoji zachovajíc.

Unikátní projekt, který svým širokým historickým záběrem nemá obdoby v Evropě a pravděpodobně ani ve světě, spustila česká parlamentní knihovna. Jde o zveřejnění dostupných pramenných materiálů vztahujících se k dějinám českého sněmovnictví. Veřejnost se tak může seznámit například s obsahem Břetislavových dekretů, které svým původem sahají až do roku 1039. O projektu České sněmy informovala veřejnost ČTK. Archiválie jsou nejen naskenovány, ale i přepsány do textové podoby a opatřeny poznámkovým aparátem a indexem, stejně jako současné stenozáznamy.

Projekt bude v konečné podobě obsahovat elektronickou podobu, ať již ve formátu HTML nebo v podobě digitálního obrázku, základních dokumentů sněmovní, ústavní a státoprávní povahy z těchto historických období:

  • Počátky českého sněmovnictví a jeho vývoj do začátku 15. století
  • České sněmy v době husitské do poloviny 15. století
  • České sněmy v období stavovské monarchie do počátku 17. století
  • České sněmy v období habsburského absolutismu do roku 1848

11. 2. 2005

Informace pro budoucí postgraduanty

Britská Arts and Humanities Research Board, která financuje postgraduální i další vědecký výzkum na britských univerzitách, se rozhodla každoročně po dobu nadcházejících tří let udělovat šest stipendií na vypracování doktorské práce z oboru středo a východoevropských studií na britských univerzitách - "ring-fenced awards in Central and East European Studies". O stipendium mohou přirozeně žádat i studenti ze zemí střední Evropy, po dohodě se svým případným školitelem na britské univerzitě. Rádi přijeme na katedře slovanských studií na Glasgow University studenty, kteří by tam chtěli pracovat na doktorské práci z oboru české literatury, českého filmu či středoevropských médií. Vítáme studenty i z oboru polonistiky a rusistiky.

Studenti ze zemí Evropské unie (včetně tedy, od 1. května 2004, i z České republiky), kteří nemají trvalý pobyt ve Velké Británii, mají nárok žádat jen o stipendium na uhrazení školného na britských univerzitách, nedostanou stipendium na živobytí, avšak na to si lze v Británii vydělat.

Lze žádat o studium na plný i na částečný (part time) úvazek.

Podrobnosti o stipendiích AHRB ZDE

Žádosti o stipendium nutno podat do úterý 3. května 2005, pozor ale, největší naději na úspěch mají žádosti, podané prostřednictvím konkrétní britské univerzity, s níž je třeba si případný výzkumný program dohodnout hned teď. Např. Na Glasgow University je interní lhůta pro podání žádostí o postgraduální stipendium AHRB do 1. dubna 2005.

Informace o postgraduálním studiu na Glasgow University ZDE ZDE

Internetové stránky katedry slovanských studií (včetně bohemistiky) na Glasgow University ZDE
11. 3. 2005

POZVÁNKA

Občanské sdružení Dialog vědy s uměním ve spolupráci se Slovensko-českým klubem a Kulturním centrem Nostický palác pořádají dne 21. března 2005 v Konírně Nostického paláce

2. Veřejnou debatu na téma "Věda a umění -- podobnosti a rozdíly"
11. 3. 2005

POZVÁNKA

Občanské sdružení "Dialog vědy s uměním" a Národní korespondent Netdays vás zvou na třetí Mezinárodní letní workshop pro středoškoláky a vysokoškoláky se znalostí angličtiny na konverzační úrovni, jež se koná od 10. do 20. července 2005 v Hluboké nad Vltavou.

Účastníci workshopu budou mít možnost diskutovat se známými vědci a umělci na různá témata a získané poznatky vizualizovat do výtvarné podoby, nebo je sdělit formou eseje. Cílem workshopu je rozvíjet kreativitu, formovat netradiční interpretaci faktů a kladení otázek, jež zatím nebyly zodpovězeny. Účastnický poplatek 2 000 Kč zahrnuje stravu, bydlení, přednášky, internet, a materiál pro uměleckou činnost (reálné náklady činí 5 600 Kč)

Podrobnou informaci najdou zájemci na webu www.sciart-cz.tk, kde se mohou seznámit i s programem loňského Workshopu 2004 a dalšími aktivitami občanského sdružení.

Michael Marčák: Inu, byly i odvážnější návrhy, ale nakonec jsme pro jistotu zůstali u tibetské vlajky
11. 3. 2005

11. 3. 2005

Veřejná debata o budoucnosti sídlišť 9. 3. 2005 se konala v KC Zahrada v Praze 11 za účasti náměstka ministra pro místní rozvoj, zástupkyně magistrátu hl. města Prahy , starostky měststké části Praha 11 a mnoha dalších hostů a to např. i z Nizozemí, neboť tento projekt byl podpořen právě i ministerstvem zahraničních věcí Nizozemí...

Mnoho z nás nemá k sídlištím příliš kladný vztah, mnoho z nás by raději bydlelo jinde, ale skutečnost je taková, že mnoho z nás na sídlištích prostě bydlí. Jelikož i já bydlím v paneláku, nebylo tak složité překonat svou lenost a udělat pár kroků do budovy kulturního centra, kde se debata konala.

Noreena Hertz: The Silent Takeover. Global Capitalism and Death of Democracy
11. 3. 2005
Noreena Hertz: The Silent Takeover. Global Capitalism and Death of Democracy, William Heinemann (London), 2001, ISBN 0 434 00933 4; Free Press 2002, ISBN 0 743 23478 2; eBook 2001, ISBN: 0 743 41945 6 ... ; Plíživý převrat. Globální kapitalismus a smrt demokracie, překlad Robert Bartoš, nakladatelství Dokořán, Praha 2003, ISBN 80 86569 42 2

Noreena Hertzová je britská ekonomka, specialistka na investiční bankovnictví a ruskou ekonomiku. V 90. letech pracovala pro Světovou banku v Rusku a na Blízkém východě, nyní působí v Centru pro mezinárodní obchod a management na univerzitě v Cambridgi. Účastnila se protestů proti politice MMF v Praze v září 2000. V roce 2001 vydává knihu The Silent Takeover. Global Capitalism and Death of Democracy, ta pak v roce 2003 vychází česky. Publikace vzbudila celosvětový ohlas svým shrnutím znepokojivých změn, k nimž došlo za poslední dvě desetiletí v procesu globalizace.

11. 3. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Irák byl překvapen novým rozhodnutím loutkové vlády, že sobota se stane volným dnem. Mnoho Iráčanů si myslí, že toto rozhodnutí americko-sionistické loutky bylo učiněno na popud sionistů (pro židy je sobota svátečním dnem). V islámském světě je svátečním dnem pátek -- den velké modlitby a jako další připadá v úvahu spíše čtvrtek jako den přípravy na pátek. Reportér londýnského arabského listu al-Quds al-Arabí oznámil, že Iráčané byli novinou šokováni, zvláště proto, že Američany dosazená vláda je stále zaměstnána volbami a potýká se neúspěšně s ekonomickými problémy. Dr. Mahmúd Abdalláh z Bagdádu listu sdělil, že personál škol nebyl o novém volném dni informován a nic o tom neví.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
10. 3. 2005
podle článku v časopise The Nation připravil Martin Mrzena

Britské listy informovaly v polovině února o rezignaci Easona Jordana, dlouholetého pracovníka CNN a jednoho z jejích nejvyšších představitelů, který se prý během Světového hospodářského fóra v Davosu zmínil o záměrných útocích americké armády na novináře. Jeremy Scahill v posledním čísle časopisu The Nation hovoří o kontroverzi způsobené mlčením amerických médií o opakovaném zabíjení novinářů v Iráku.

10. 3. 2005

Co to je za hloupou otázku! Vždyť už je vychovávají a jistě vždycky vychovávali i vychovávaly! Myslím své vlastní děti, manželské i nemanželské, před rozpadem manželství i po rozpadu manželství. Homosexualita není totožná se sterilitou. Mnozí homosexuálové se snažili a snaží být "normální", a tak uzavírají manželství a mají děti, které pak logicky vychovávají.

Děti vychovávají homosexuálové dobře maskovaní v manželstvích, děti vychovávají i homosexuálové, kteří heterosexuální přetvářku opustili a žijí teď s partnery stejného rodu.

10. 3. 2005

Dovolil jsem si napsat k současnému školství několik postřehů zezdola.

10. 3. 2005

V poslední době mne politika uvádí do naprosté apatie a moje chuť nejít k volbám sílí, ačkoli jsem si nikdy dříve neuměl představit, že bych vymoženost svobodných voleb nevyužil. Jsou případy, kdy nevolit je krajním a jediným zbývajícím způsobem volby -- tak např. důsledně odmítám volit do Senátu již od doby jeho vzniku. Nejde jen o to, že a proč je Senát cosi, co nepotřebujeme a co pouze hanebně parazituje na našich peněženkách, jde o ještě důležitější věc: politici nízkou volební účast ignorují, nemají kouska cti v těle, Senát je tu a beze změny.

10. 3. 2005

Parlament projednává v současnosti novelu zákona o sociálním zabezpečení, v jejímž rámci -- navzdory mezinárodním protestům -- se chystá legalizovat užívání klecových lůžek pro všechny druhy pacientů, včetně dětí. Referuje Jan Čulík.

Psáno pro ČRo 6.

9. 3. 2005

tisková zpráva

Centrum advokacie duševně postižených (MDAC), Budapešť

Liga lidských práv, Brno

Výbor Poslanecké sněmovny pro sociální politiku a zdravotnictví dnes projednává novelu legalizující používání omezujících prostředků, včetně klecových lůžek. Vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení (sněmovní tisk 786), se týká všech zařízení, které spadají pod rezort ministerstva práce a sociálních věcí, včetně ústavů sociální péče.

V České republice je podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí 17 415 dospělých a dětí s problémy s duševním zdravím a poruchami intelektu, nebo se závislostí na drogách, kteří žijí v ústavech sociální péče. Ačkoli záměrem nového § 89a návrhu je regulace používání omezujících opatření, přijetí této změny povede k legalizaci omezování všech výše uvedených osob včetně dětí. Toto ustanovení totiž umožňuje přímo zaměstnancům ústavů sociální péče, aby rozhodovali o použití omezujících prostředků. Za současného stavu o tom mohou rozhodovat toliko ošetřující lékaři. Stejně tak návrh není v souladu se zásadou používání co nejmírnějšího omezení a zásadou prevence, nezajišťuje žádnou kontrolu při konkrétním omezení jednotlivců, ani nevymezuje podmínky toho, po jakou dobu lze taková omezujících opatření použít.

11. 3. 2005
připravila Eva Krtková

Podniky sociální ekonomie jsou především družstva, vzájemné společnosti, asociace a nadace. Jsou to organizace, které mají primárně sociální cíl; tyto neziskové organizace však působí kromě oblasti sociálních služeb i v různých oblastech komerčního sektoru, jako je bankovnictví, pojišťovnictví, výroba, obchod či lékárenství. Svým vznikem pomáhají řešit naléhavé problémy současnosti -- vzrůstající nezaměstnanost, nedostatek bytů pro mladé rodiny, zachování životního prostředí, ochranu zdraví apod. Při řešení těchto problémů spolupracují občanské iniciativy na principu využívání ekonomické solidarity.

13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2005 O nedůvěryhodnosti médií Jan  Čulík
12. 3. 2005 Jest potřebí, brzo sněmu obecního tohoto království českého   
12. 3. 2005 Stáří vpřed! Jan  Sýkora
12. 3. 2005 Vězni z Guantánama mají být posláni do vězení ve svých zemích   
12. 3. 2005 Zeman doporučil čtenářům Práva číst Britské listy   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Fenomén sídliště Josef  Provazník
11. 3. 2005 Zásah do lidských práv Kulínského je brutální a zbytečný John  Bok
11. 3. 2005 Nevolnost z politiky aneb Gross je příliš snadný terč! Josef  Brož

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Lišáci a jiní bez vinice Václav  Dušek
11. 3. 2005 Nevolnost z politiky aneb Gross je příliš snadný terč! Josef  Brož
11. 3. 2005 Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen Irena  Ryšánková
11. 3. 2005 Nevěřme, že se nedá dvakrát vstoupit do stejné řeky Jaroslav  Doležal
8. 3. 2005 Zbrojení, ne klid zbraní Oskar  Krejčí
4. 3. 2005 Odstřel "amorálního" Grosse, nebo cesta k nástupu pravice při výročí Vítězného Února?   
4. 3. 2005 Zeman se v politice mýlil, ale byl úspěšný Ivan  David
1. 3. 2005 Piáno těžké, schody srázné Petr  Pospíchal
1. 3. 2005 Příčinou vládní krize není spiknutí médií Milan  Černý
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Parlament: Klecová lůžka používat budeme, protesty nás nezajímají Jan  Čulík
9. 3. 2005 Vláda chce legalizovat klecová lůžka   
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma
28. 2. 2005 Václav Klaus v komerčním pořadu Miss 2005   
22. 2. 2005 Frommova Karkulka: Jak se bouří ženy Jan  Stern
10. 2. 2005 Rekordní počet žen je obětí osahávání v tokijském metru   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček