Umělec Ai Weiwei proměnil New York v obří umělecké dílo na pomoc uprchlíkům

16. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


"Když padla berlínská zeď na světě bylo jen 11 plotů. Dnes je mezi státy více než 70 plotů. Takže ploty a území mají vždycky vztah k naší totožnosti a také k našemu chápání sama sebe."

Umělec Ai Weiwei proměnil New York v obří umělecké dílo, které oslavuje migranty a uprchlíky.

"Je to město, kde nemáte nikdy pocit, že jste tam cizincem. Mísíte se mezi lidi a nikdo v tomto městě nemůže nikoho zpochybňovat. Amerika také velmi silně brání příchodu uprchlíků a snaží se vytlačovat pryč lidi, kteří tady pracují, kteří se tady narodili a velmi silně přispívají společnosti."

Weiwei: imigrace obohatila New York i svět.



200 transparentů zobrazuje tváře imigrantů z různých desetiletí. Anarchistka Emma Goldmanová byla r. 1917 za svou činnost deportována do Ruska.

Weiwei: "V Číně jsem bojoval za svobodu projevu a za lidská práva. Avšak stále více si uvědomuju, že lidská práva platí pro všechny. Takže každá generace musí hájit tytéž hodnoty. Musíme lidstvo vnímat jako jedinou entitu."

Čínský umělec a aktivista navštívil více než 40 uprchlických táborů. Jeho umění zrcadlí ploty a zdi, které se stavějí proti imigraci. 300 jednotlivých děl upozorňuje na neblahý osud uprchlíků.

Weiwei: "Žijeme v době, která je stále bez snášenlivosti a snaží se nás rozdělit podle barvy kůže, rasy, náboženství a národnosti. Je to zpátečnický pohyb proti svobodě.

Ai Weiweiovo dílo kriticky odmítá protiuprchlický nacionalismus v USA i v Evropě. Jeho obří umělecké dílo požaduje, aby vlády přijaly aktivní roli při řešení uprchlické krize.

"Británie a USA nesou odpovědnost za mnoho krizí, jako je válka v Iráku. To způsobilo, že miliony lidí musely opustit své domovy. Tyto státy by tedy měly přijmout svou odpovědnost. 

0
Vytisknout
8452

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2017