Nepovedený atentát v londýnském metru

15. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:

V souvislosti s nepovedeným atentátem v londýnském metru, k němuž došlo v pátek, kdy plně nedetonovala podomácku vyrobená bomba, zatkla londýnská policie v sobotu dva mladé muže, jednoho, devatenáctiletého, v Doveru, druhého, jednadvacetiletého  v západním Londýně.

Policie také v souvislosti s atentátem provedla v sobotu razii do obytného domu v městě Sunbury-on-Thames v okrese Surrey. Údajně se tam vyráběly výbušniny, které pak částečně explodovaly v pátek ve vlaku londýnského metra ve stanici Parsons Green.

Místní lidé uvedli, že v domě bydlí dvojice manželů, kteří během let adoptovali mnoho dětí a v roce 2010 dostali za to státní vyznamenání. Dvojice, Ronald Jones, 88 a jeho manželka Penelope, 71, během policejní razie se přestěhovali k přátelům jinam.

Dvojice během čtyřiceti let adoptovala a vychovala téměř 300 dětí a v poslední době u nich bydleli osmnáctiletý a dvaadvacetiletý mladík.

Přátelé dvojice starých adoptivních rodičů sdělili tisku, že úřady dvojici řádně neinformovaly o zázemí osmnáctiletého mladíka, který umístil do metra bombu. Věděli, že pochází z území v Iráku, které ovládá Islámský stát, ale další informace o mladíkově problematickém zázemí nedostali, ač je policie měla. Policie mladíka zatkla proto, že měl na hlavě výraznou červenou čepici, kterou bylo vidět na nahrávkách bezpečnostních kamer v metru a tuto čepici měl mladík na hlavě i při zatčení v Doveru.


Podrobnosti v angličtině ZDE



V londýnském metru došlo v pátek ráno v 8.20 britského času k explozi nedaleko stanice Parsons Green. Řada lidí byla zraněna. Na tomto videu je vidět v metru hořící kbelík:

0
Vytisknout
8877

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2017