Tillerson: Válka se Severní Koreou nehrozí

9. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se pokusil uklidnit Američany, zatímco Trump se chvástal modernizací amerických jaderných zbraní

Rex Tillerson se vyjádřil, že "nehrozí bezprostřední nebezpečí války" a Američané "mohou v noci klidně spát".


"Nic, z toho, co jsem viděl a nic z toho, co znám, nenaznačuje, že by se situace za posledních 24 hodin jakkoliv změnila," řekl Tillerson. Obhajoval Trumpa a jeho válečnický jazyk, který šokoval americké spojence a byl ostře kritizován v USA i ve světě jako nezodpovědný.

Zatímco Tillerson letěl z Asie zpět na západ, Trump v 8 hodin ráno ve Washingtonu psal na Twitteru. Jeho jazyk nebyl tak válkychtivý jako v úterý, avšak Trump se na Twitteru chvástal americkými jadernými zbraněmi tak, jak to předchozí američtí prezidenti nikdy nedělali:

"Můj první rozkaz jako prezidenta byla renovovat a zmodernizovat náš jaderný arzenál. Je nyní daleko silnější a mocnější než kdy předtím," napsal Trump na Twitteru. "Doufejme, že tyto zbraně nebudeme muset nikdy použít, ale nikdy nebude doba, kdy nebudeme nejmocnějším státem na světě!"

Ve skutečnosti to byl Barack Obama, který schválil podstatnou modernizaci amerického arzenálu, který je dnes daleko menší než za doby studené války, v důsledku celé řady dohod o omezení zbrojení. USA a Rusko mají nyní v jaderných zbraní v podstatě paritu. USA má 6800 jaderných hlavic, zatímco Rusko 7000.

Tillerson se pokusil odvést svými výroky pozornost od jaderných zbraní k diplomatickému úsilí vůči Severní Koreji. Tvrdil, že strategie americké vlády, jejíž součástí je zvýšení ekonomického tlaku a nové sankce, které schválila Rada bezpečnosti OSN, začínají fungovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9720

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2017