Vznikající zpráva o klimatu protiřečí postoji Trumpovy administrativy

9. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Vznikající zpráva na níž pracují americké federální orgány varuje před vážnými následky klimatických změn a odporuje veřejným prohlášením představitelů Trumpovy administrativy ohledně závažnosti emisí skleníkových plynů.


Vědci pracující pro 13 agentur nechali uniknout předběžnou verzi do listu New York Times v obavě, že Trumpova administrativa výsledky nezveřejní. Zpráva je zdrojem pro vypracování dokumentu National Climate Assesment, který sumarizuje příčiny a dopady klimatických změn na USA.

"Tisíce studií provedených desítkami tisíc vědců po celém světě dokumentují změny na povrchových, atmosférických a oceánských teplot; tající ledovce; mizící sněhovou pokrývku; stoupající hladinu oceánu; a rostoucí obsah vodní páry v atmosféře."

"Mnoho důkazních linií ukazuje, že lidské činnosti, zejména emise skleníkových plynů, jsou primárně zodpovědné za nedávno pozorované změny klimatu."

Více než 500 stran dokumentu protiřečí vyjádřením Trumpovy administrativy ohledně globálních změn klimatu. Podle nich je vliv lidských činností na klima v podstatě minimální.

Ještě není jasné, zda administrativa studii změní nebo případně zruší.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7440

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2017