Čína: Severní Korea nesmí provokovat mezinárodní komunitu dalšími raketovými zkouškami

7. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Čína naléhá na Severní Koreu, aby přestala provokovat mezinárodní komunitu dalšími raketovými nebo jadernými zkouškami a varovala, že situace na korejském poloostrově vstupuje "do velmi kritické fáze".

V neděli, den poté, co Rada bezpečnosti OSN hlasovala jednohlasně pro uvalení nových sankcí na Pchjongjang, zdůraznil čínský ministr zahraničí Wang Yi, že doufá, že toto rozhodnutí umožní severokorejským politikům učinit "správné a inteligentní rozhodnutí" ohledně svého zbrojního programu.




"Neporušujte rozhodnutí OSN ani neprovokujte dobrou vůli mezinárodního společenství prováděním dalších raketových či jaderných zkoušek," sdělil podle svého svědectví Wang severokorejskému ministr zahraničí Ri Yong-ho, když se setkali na okraji bezpečnostního fóra v Manile.

Wang také řekl svému severokorejskému protějšku, že Pchjongjang musí zůstat v reakci na sankce OSN v klidu. Americký prezident Donald Trump sankce proti Severní Koreji přivítal:

"Rezoluce OSN je největším ekonomickým balíkem sankcí, jaký kdy byl proti Severní Koreji schválen. Severní Koreu to bude stát více než miliard dolarů":




Součástí sankcí je zákaz vývozu ze Severní Koreje v hodnotě více než 1 miliardy dolarů. Je to velká část severokorejského vývozu, který měl loni hodnotu 3 miliardy dolarů. Státy také nesmějí poskytovat dodatečná pracovní povolení pro severokorejské zaměstnance a nové investice do severokorejských podniků jsou zakázány.

Cílem sankcí je přimět Severní Koreu, aby se vrátila k vyjednávacímu stolu ohledně svého jaderného programu.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
6927

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2017