Český rozhlas

Plagiátorství? OK, zbavíme se archivu a plagiátora necháme dál "plodit"

28. 7. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Porušení práva na duševní vlastnictví, respektive jeho forma zvaná plagiátorství, je ze slušné tvůrčí práce eticky vyloučeno. Zejména ve veřejnoprávním médiu by měl platit standard, že plagiátorství se netrpí a že v případě pokusu o něj nebude člověk, který se takového činu v rozporu se základními principy slušného chování dopustil, nadále v médiu působit. V Českém rozhlase k takovému jednání prokazatelně došlo, nicméně reakce vedení je velmi svérázná. Místo potrestání viníka byly odstraněny možné důkazy a viník pokračuje vesele dál. Jste-li totiž poradcem generálního ředitele, lehčeji se lze povznést nad drobnou improvizací......

Vše se odehrálo již před několika měsíci. Rada ČRo obdržela stížnost literárního kritika Jana Lukavce, jenž zjistil pozoruhodnou věc: V pořadu Knihy, na které vám nezbyl čas, jenž produkuje a vysílá Český rozhlas, byly použity části jeho knižní recenze, aniž by v pořadu zaznělo, že právě on je autorem použitého textu.

Podle autora pořadu, jímž je Jiří Mejstřík, šlo o technickou chybu. Autor textu prý uveden byl nicméně někdo údajně pasáž vystřihl a v odvysílané verzi se proto neobjevila. Stížnost, společně s vyjádřením autora pořadu, byla posouzena Radou Českého rozhlasu, která po prostudování dalších částí pořadu objevila podobné plagiáty minimálně v dalších dvou dílech pořadu z února tohoto roku. Šlo podle zjištění o rozsáhlé pasáže, v jednom případě dokonce o distribuční text používaný k popisu knihy na různých webových stránkách prodejců literatury.

Rada ČRo na základě zjištění přijala usnesení kritické vůči autorovi pořadu a doporučila vedení ČRo nechat doplnit do písemných anotací v internetovém archivu ČRo jména autorů nepřiznaně použitých textů a do budoucna zlepšením editoriálních procesů zabránit prohřeškům v publikační etice.

Nicméně vedení ČRo zaujalo překvapivě poněkud jiný postoj. Místo omluvy autorům a potrestání plagiátora byla z archivu odstraněna jednak inkriminovaná vysílání pořadu, v nichž byly nalezeny plagiáty, ale také desítky dalších dílů z období před 31. 1. 2017

Problém byl tedy "vyřešen". Díly pořadu, v nichž došlo k prokazatelnému zásahu do práv k duševnímu vlastnictví, byly odstraněny z archivu a s nimi dále desítky dalších dílů, pravděpodobně ve snaze preventivně "ochránit" ČRo před dalšími problémy.  Autor pořadu nadále v ČRo působí. Jiří Mejstřík je totiž zároveň poradcem generálního ředitele ČRo Reného Zavorala. 

0
Vytisknout
10290

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2017