Brexit po roce: "Buďte víc vlastenečtí!"

24. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Paul Mason: Podvodnice se setkala se skutečnou novinářkou:





Členka britské Konzervativní strany, zastánkyně brexitu a a předsedkyně Dolní sněmovni  Andera Leadsom reagovala na kritiku novinářky z BBC, že strategie britské vlády ohledně brexitu je nekompetentní chaos, požadavkem, aby se "chovala víc vlastenecky":

Novinářka: "Zastáváte vyjednávací pozici, která je naprosto nejasná. Upozornil vás na to předseda Evropského parlamentu. Máme politický systém, který je nestabilní. Mnoho lidí je přesvědčeno, že je náš ekonomický systém neférový. Životní úroveň klesá. Na co můžete v této chvíli poukázat a říci: "Tohle nám jde dobře?"

Andrea Leadsom: No, vlastně, je to zajímavé. Ono se dá očekávat, že někdo, kdo stojí v jádru organizace EU, že bude bojovat proti Británii.

Novinářka: Ale na co můžete v této chvíli poukázat a říci: "Tohle nám jde opravdu dobře?"

Andrea Leadsom: Ale evropští politikové mají velký zájem na tom, abychom spolu udrželi silné styky. A to my taky uděláme. A důležití jsou v tom ti volení politikové.

Novinářka: Ale vždyť vy ani nemáte dohodu se severoirskou stranou Demokratických unionistů. Vždyť se nám smějí a říkají, že jsou schopni naprosto ignorovat britské postoje, ať Mayová teď předloží cokoliv.

Andrea Leadsom: No, to zjevně vůbec není pravda, že. Angela Merkel se vyjádřila, že to je zajímavý začátek. Mark Rutte řekl, že se k tomu staví docela pozitivně a optimisticky. Různí evropští politikové, volení politikové, říkají, že je to dobrý začátek. Samozřejmě, je velmi brzo, ale bylo by velmi nápomocné...

Novinářka: Vždyť je to už rok...

Andrea Leadsom: Bylo by velmi nápomocné, kdyby byli novináři trochu víc vlastenečtí. Země udělala určité rozhodnutí. Vláda je rozhodnuta to rozhodnutí splnit.

Novinářka: Vy mě obviňujete, že se chovám nevlastenecky? Proto, že zpochybňuju, jak vám jde vyjednávání? A že se ptám, jestli vyjednáváte z pozice síly, kterou Mayová chtěla?

Andrea Leadsom: Já vás neobviňuju z ničeho, Emily. Prostě jen říkám, že se jako celá země všichni musíme stmelit. Před rokem jsme se rozhodli odejít z Evropské unie. Máme velmi silnou pozici. Jsme velmi dobře připraveni na vyjednávání. A musíme to teď dělat.

John Simpson, nestor britského televizního novinářství:

"Je deprimující, že Andrea Leadsomová napodobuje sovětský názor na televizní novinářství: že má povinnost být 'vlastenecké'- tedy podporovat názor vlády."


Odstupující šéf liberálnědemokratické strany Tim Farron: "Tohle je nebezpečná hrozba svobodným médiím. Jak si dovoluje Andrea Leadsomová nařizovat tisku, co si má myslet. Tohle není román od George Orwella. Musí se za tyhle výroky omluvit a uvědomit si, že to, co řekla, je upřímně řečeno stupidní." ZDE

0
Vytisknout
9012

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017