Donald Trump varoval "před opravdu velkým konfliktem se Severní Koreou"

28. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Donald Trump se vyjádřil, že je možný "velký konflikt" se Severní Koreou, i když dodal, že by dal přednost vyřešení tohoto problému prostřednictvím diplomacie.

Trumpova vláda se předtím po mnoho dní snažila přesvědčit Pchjongjang, aby přestal provádět velké zkoušky nových zbraní.

Zároveň se američtí činitelé pokusili objasnit americkou politikou poté, co během Trumpových prvních 100 dní jeho vláda vyslala četné smíšené signály,

Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že by byly Spojené státy ochotny zahájit s režimem Kim Jong-una přímé vyjednávání, ale že by musel být připraven zbavit se všech svých jaderných zbraní.

 
"Je pravděpodobnost, že bychom mohli skončit s velkým, opravdu velkým konfliktem se Severní Koreou. Absolutně," řekl Trump. "Rádi bychom věci vyřešili diplomaticky, ale je to velmi těžké," dodal. Trump naznačil, že se čínský prezident Xi Jinpin po své návštěvě u Trumpa na Floridě minulý měsíc uvolil vyvinout na Kima nátlak.

"Jsem přesvědčen, že se čínský prezident velmi snaží. Opravdu nechce vidět chaos a smrt. Nechce to vidět. Je to dobrý člověk. Je to velmi dobrý člověk a já jsem ho velmi dobře poznal," řekl Trump. "Ovšem on miluje Čínu a miluje lid Číny. Vím, že by chtěl něco udělat, možná je možné, že nemůže."

Tillerson předtím uvedl, že Čína varovala Pchjongjang, že na Severní Koreu uvalí vážné sankce, pokud bude provádět provokativní zbrojní zkoušky. Tillerson dodal, že severokorejský režim považuje své jaderné zbraně a svůj raketový program za záruku svého přežití a že Trumpova vláda se snaží tento postoj změnit.

"Říkáme jim: vaše cesta k přežití a k bezpečnosti je likvidace vašich jaderných zbraní. My a další země vám pak pomůžeme k hospodářskému rozvoji," řekl Tillerson. Ujistil Pchjongjang, že americkým cílem je zbavit korejský poloostrov jaderných zbraní, nikoliv svrhnout Kim Jong-una.

Trump nabídl tiskové kanceláři Reuters své zhodnocení Kima: "Je mu 27 let. Jeho otec zemře, on převezme režim. Tak říkejte si, co chcete, ale to není lehké, zejména v tom věku. Nedávám mu kredit ani mu neupírám kredit. Ohledně toho, zda je racionální, na to nemám názor. Doufám, že je racionální," dodal.

Australský premiér Malcom Turnbull také varoval, že by Severní Korea mohla začít útočit na okolní státy, a stěžoval si, že Čína nevyvíjí na severokorejský režim dostatečně silný nátlak.

V pátek dopoledne bude Tillerson předseda mimořádnému ministerskému zasedání v Radě bezpečnosti OSN ohledně Severní Koreje. Cílem je přimět ostatní členy k přísnějšímu dodržování sankcí proti Severní Koreji.

Ve Washingtonu přivítal šéf Asociace pro omezení zbraní Daryl Kimball ochotu Trumpovy vlády jednat přímo se Severní Koreou.

"Jsou tady určité nové věci. Dávají jasně najevo, že americkým cílem není změna režimu. Uznávají, že Severní Korea má bezpečnostní obavy. Bude to vyžadovat důslednost a trpělivost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8387

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2017