Británie, Francie a USA se domnívají, že nastal čas přesvědčit Putina, aby opustil Asada

11. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Skupina G7 odmítla návrh Británie a USA zavést kvůli Sýrii nové sankce proti Rusku. Shodla se, že syrská krize nemůže mít řešení s Asadem u moci. Odmítla však britské návrhy, aby byly sankce zaměřeny na vedoucí ruské vojenské představitele. Zdroj ZDE

Britský ministr zahraničí Boris Johnson se vyjádřil, že podporou Bašara al Asada Putin "toxifikuje pověst Ruska" a skupina G7 musí uvažovat o nových sankcích proti Rusku a Sýrii po chemickém útoku proti civilistům z minulého týdne.

Po vzájemném telefonickém rozhovoru Theresa Mayová a Donald Trump souhlasí, že vzniklo "okno příležitosti" k tomu vyvinout na Rusko nátlak, aby opustilo Asada. Británie a USA jsou rozhodnuty, že by skupina 7 měla varovat Rusko, že pokud bude dál podporovat Asada, bude čelit novým sankcím, má však možnost spolupracovat se Západem v boji proti islamistickým extremistickým organizacím na Blízkém východě a spolupracovat na znovuvybudování Sýrie.

Podobně se vyjádřil francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že útok z minulého týdne vedl k změně názoru Washingtonu ohledně potřeby změny režimu v Sýrii, pokud má dojít k diplomatickému řešení tamějšího konfliktu.

Tillerson cestuje v úterý do Moskvy, kde předá poselství od skupiny G7 ruskému ministru zahraničí Lavrovovi. Rusko reagovalo zuřivě na americký zásah do syrského konfliktu a popírá, že by v Sýrii došlo k chemickému útoku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5958

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2017