Pchjongjang je "připraven k válce"

11. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Severní Korea varovala před "katastrofálními důsledky a uvedla, že je připravena na jakýkoliv druh války, kter si přejí Spojené státy," poté, co Spojené státy přesunuly skupinu válečných lodí do vod nedaleko korejského poloostrova. Muvčí severokorejského ministerstva zahraničí citoval odmítnutí Washingtonu vyloučit preventivní úder proti raketovým silům Severní Koreje jako ospravedlnění severokorejského jaderného programu.

Severní Korea znovu porušila rezoluce OSN, zakazující jí, aby vyvíjela technologii balistických střel a v předvečer Trumpova summitu s čínským prezidentem i Jinpingem minulý týden provedla další balistickou zkoušku.

Činitelé v Bílém domě naznačili, že všechny možnosti, včetně preventivního úderu, jsou na stole, pokud jde o zásah proti Severní Koreji, která systematicky vyvíjí dalekonosné střely schopné zasáhnout jadernou hlavicí území Spojených států.

Očekává se, že se Severní Korea připravuje provést svou šestou jadernou zkoušku v souvislosti s důležitými výročími v historii země, včetně 105. výročí narození zakladatele Severní Koreje Kim il Sunga tuto sobotu.

Čínské ministerstvo zahraničí mezitím v Pekingu bagatelizovalo zprávy, že Čína na hranici se Severní Koreou rozmístila 150 000 vojáků. "V minulosti byly takové zprávy falešné," kostatovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8761

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2017