Přenést Středoevropskou univerzitu do Prahy není zatím šťastné řešení

5. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Přenést Středoevropskou univerzitu z Budapeši do Prahy nepokládám zatím za šťastné řešení, píše Petr Maťa. Ne že bych tuto univerzitu Praze nepřál, naopak, a jsou i města, která se ozvala dříve. Nicméně Středoevropská univerzita je při vší své mezinárodnosti po těch dvou desetiletích nesmírně prorostlá s maďarským intelektuálním prostředím a infrastrukturou a nelze ji jednoduše a snadno "přesunout" jako vagón. Ti, kdo to navrhují, si myslím neuvědomují kulturní a politické souvislosti. Nevím ani, zda si je pan Babiš vědom, že se v českém vysokoškolském zákoně již nachází stejná klauzule, kterou nyní vláda Viktora Orbána překotně zavedla, aby Středoevropské univerzitě znemožnila další činnost.

To, co v tuto chvíli kolegové ze Středoevropské unverzity potřebují, je jasná a hlasitá podpora ze strany evropských zemí a evropských politiků, nikoliv tahanice o nové působiště. Právní bitva o CEU teprve začíná. Zákon ještě musí podepsat prezident. Vždyť ti lidé – zdaleka nejen Maďaři – tam mají své domovy, přátele, kulturní zázemí, řada z nich se naučila maďarsky. Univerzita tam má nově postavené či rekonstruované prostory na různých místech Budapešti. Není to navíc jenom univerzita, nýbrž jsou to i další pridružené instituce, mj. CEU IAS, což je bývalé Collegium Budapest, které se Orbánova vláda již před lety pokusil rozvrátit odnětím jeho sídla na Budínském hradě a pouze CEU jej tehdy zachránila.

Kromě toho: Ta univerzita je poslední větší nezávislou institucí v Maďarsku a nemysleme si, že se ta země po jejím odchodu nepropadne hlouběji do autoritářství. Kulturní důsledky případného odchodu CEU z Maďarska, i kdyby se část (a jistě pouze část) univerzity opravdu podařilo přesunout, budou devastující.

A budoucnost té země je důležitá i pro nás, a i my jsme povinni podpořit ty, kteří tam čelí návratu temných dob. Rektor Ignatieff to řekl včera jasně: Když vidíte tisíce lidí, kteří vyjdou do ulic bít se Vaši univerzitu, nezačnete hned myslet na útěk.

Ideální by bylo, kdyby čeští (a samozřejmě nejen čeští) politikové vyjádřili jasnou a hlasitou podporu CEU, jaké se CEU v uplynulých dostalo od celého akademické světa, a v nečekané míře i od (jinak spíše opatrných a zastrašených) maďarských akadmických institucí. Její součástí by klidně mohl být i příslib případného útočiště a - proč ne – třeba i ta Invalidovna, pokud je do ní skutečně možno bez rizika umístit knihovnu. Problém je ovšem, že to nikoho ani nenapadne.

Měl jsem o celé věci včera v noci ještě krátkou, ale nesmírně frustrující a znepokojující výměnu s panem Bělobrádkem.

Nečekal jsem žádné hrdinské gesto, ale cynismus spojený s fantastickou neinformovaností mi vyrazily dech. Kolegové ze Středoevropské univerzity čelí, za nezájmu a tiché podpory politiků z okolních zemí, šikaně, která byla v těchto zeměpisných šířkách po desetiletí naprosto nepředstavitelná, a ten člověk, místopředseda vlády pro vědu a výzkum, má ještě tu drzost Vám poslat fotografii, jak stojí za Orbánem. A do této země se má Středoevropská univerzita přestěhovat?

0
Vytisknout
7367

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017