Třetí síla a tři mouchy jednou ranou

27. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Staronový předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) prohlásil, že společná koalice STAN s KDU-ČSL je to nejlepší, co mohla obě politická uskupení pro tuto zemi udělat. Jde o to, že silnější strany v našem volebním systému získávají nepoměrně více mandátů než ty slabší. Dvakrát 5%, což je hranice, kterou by STAN i KDU-ČSL musely překročit, aby se dostaly do Sněmovny samostatně, je v tomto systému výrazně méně než jednou 10% - což je hranice, již musejí překročit jako koalice.

V čem by pro tuto zemi ale měl spočívat přínos vzniku tzv. „třetí síly“, za kterou se koalice STAN a KDU-ČSL podle Gazdíka chce považovat, to není vůbec jasné. „Třetí síla“ mohla dávat smysl v době opoziční smlouvy, kdy se dvě velké strany, jedna pravicová, druhá levicová, spojily a rozdělily si šloufovsky moc a zdroje v zemi. Jenže ani tehdejší „třetí síla“, tzv. Čtyřkoalice, tvořená mj. KDU-ČSL, neuspěla, ačkoli byla ještě pár měsíců před sněmovními volbami v roce 2002 favoritem… rozhádala se, rozpadla se a její původní součásti KDU-ČSL a US-DEU skončily ve velmi slabé Špidlově vládě s většinou jednoho hlasu.

Co by ale „třetí síla“ měla znamenat dnes? Máme tu levici a pravici, které spolu rozhodně nechtějí po volbách vládnout. Levice i pravice jsou dnes naopak otřeseny a přestávají být hegemony politické scény. A pak tu máme Hnutí ANO. A do čtveřice „třetí sílu“. Podle všech zatím dostupných průzkumů volebních preferencí z poslední doby se nezdá, že by mohla po podzimních volbách vzniknout nějaká vláda bez ANO a zároveň bez komunistů. „Třetí síla“ pravici ani levici nejspíše nebude stačit k vládnutí.

Vzhledem k tomu, že STAN pozvalo na svůj sjezd mimo jiných představitelů politických stran také šéfa a majitele Hnutí ANO, může to být náznak, že „třetí síla“ má ambici nahradit pravici i levici jako případné koaliční partnery ve vládě případného premiéra Babiše. Jak by tohle mohlo pomoci této zemi, tomu nerozumím. Možná „zachrání“ Babiše před komunisty, pokud ten se rozhodne s nimi flirtovat.

Možná ale také pomohou Babišovi sestavit většinovou jednobarevnou vládu. Totiž podle zmíněných průzkumů volebních preferencí se stále nezdá, že by „třetí síla“ mohla překonat oněch nutných 10% hlasů. Pokud by tyto hlasy vypadly, rozdělí se takto propadlé mandáty mezi vítěze voleb, což pro ANO bude znamenat výraznou výpomoc.

Je ovšem pravdou, že pro STAN je „třetí síla“ vynikající věc, neboť bez ní by se těžko mohlo po rozvodu s TOP09 dostat do Sněmovny. „Mistrovský kousek“ ze strany STAN by bylo, kdyby takto jaksi jednou ranou vyřadilo ze Sněmovny sebe, TOP09 i KDU-ČSL. Tři mouchy jednou ranou.

Případné nervózní štěpení „třetí síly“ pod vlivem nerostoucích preferencí a v sebezáchovném pudu lidovců, které se nejspíše odehraje někdy v létě, už nikoho ze zúčastněných asi nezachrání. Tím spíše, pokud se do čela KDU-ČSL dostane zkušený likvidátor celostátního postavení této strany, Jiří Čunek. 

Gazdík: Společná koalice je to nejlepší, co Starostové a lidovci mohli pro tuto zemi udělat

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2065840-gazdik-spolecna-koalice-je-nejlepsi-co-starostove-a-lidovci-mohli-pro-tuto-zemi

0
Vytisknout
9259

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2017