Ruský velvyslanec v Turecku byl usmrcen

19. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

útočník

Ruský velvyslanec v Ankaře byl zastřelen při návštěvě galerie v tureckém hlavním městě, potvrdilo ruské ministerstvo zahraničí. Útočník byl podle zpráv turecký pořádkov policista.

Andrej Karlov se účastnil zahájení výstavy v centru moderního umění, když se stal v pondělí večer terčem útoku. Přednesl několik minut svého projevu, když muž zvolal "Allahu Akbar" a vystřelil nejméně osm ran.

Po střelbě na velvyslance zvolal útočník, který byl oblečen v kravatě a v obleku, turecky: "Nezapomínejte na Aleppo. Nezapomínejte na Sýrii. Pokud naše města nebudou v bezpečí, nebudete ani vy v bezpečí. Jen smrt mě donutí odejít. Všichni, kteří se podílejí na tomto utrpení, zaplatí cenu."

Zvolal také arabsky: "My jsme ti, kdo jsme přislíbili Mohammedovi, že budeme vést svatou válku."

Tisková kancelář RIA Novosti uvedla, že Karlov zemřel na scéně. Později to bylo potvrzeno ruským ministerstvem zahraničí.

Místní média uvádějí, že atentátník se prokázal při vstupu do galerie policejním průkazem. Provládní deník Yeni Şafak tvrdí, že muž byl členem pořádkové policie v Ankaře. Na videozáznamu je vidět, jak stojí klidně za Karlovem, pak vytáhne pistoli a začne střílet.

Turecké speciální jednotky galerii obklíčily a podle zpráv útočníka zastřelily. Turecko ujistilo Rusko, že odpovědné osoby budou potrestány. Ruský prezident Vladimír Putin svolal naléhavé schůzi se svým ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a šéfy bezpečnostních služeb.

Karlov se účastnil minulý týden rusko-tureckého jednání, které vedlo k evakuaci východního Aleppa. Také byl hlavní příčinou tureckého sblížení s Moskvou letos v dubnu.

Atentát zpochybnil dohodu o pokračující evakuaci civilistů z obklíčeného východního Aleppa. Moskva byla hlavním důvodem, proč se dohoda o víkendu nerozložila, přestože proti ní protestovali zástupci Íránu i džihadisté. Moskva zřejmě považovala dohodu o evakuaci civilistů z Aleppa za nutnou pro potvrzení svého statutu supervelmoci.

V posledních dnech se pravidelně konají v Istanbulu protesty proti ruské intervenci v Sýrii. Protesty mají často významný islamistický prvek.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu měl v úterý cestovat do Moskvy na jednání se svým ruským a íránským protějškem.

Rusko a Turecko v poslední době do určité míry zlepšily své styky poté, co Turecko v listopadu 2015 sestřelilo ruskou stihačku.

Karlov byl kariérní diplomat, který předtím působil v severní Koreji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8855

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2016