Pákistán schválil ruskou žádost o využití strategického přístavu Gwadar

30. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Pákistán schválil ruskou žádost o využití strategického přístavu Gwadar pro ruský export. Dohoda signalizuje novou etapu ve vzájemných vztazích po dekádách špatných vztahů během studené války. Po Íránu a Turkmenistánu je Rusko třetí zemí, která se rozhodla pro Gwadar. Smlouva zajistí Moskvě přístup k nezamrzajícímu přístavu, komentují pákistánské zdroje.


"Rusko si nadto také přeje připojit se k čínsko-pákistánskému ekonomickému koridoru, aby dosáhlo maximálních dividend. Navíc Rusko aspiruje na vybudování strategických obranných vztahů s Pákistánem," oznámily Geo News.

Pákistán se po tajném útoku CIA v Abbottabádu, který v květnu 2011 zabil šéfa al-Kájdy Usámu bin Ládina, rozhodl rozšířit své zahraničněpolitické možnosti. Vztahy s USA se zhoršily znova nedávno, když Kongres zablokoval peníze na prodej osmi letounů F-16 Pákistánu. Nyní se Islámabád snaží zlepšit vztahy s Ruskem, aby diverzifikoval své možnosti nákupů bojové techniky pro případ, že by vztahy s Washingtonem uvízly na mrtvém bodě, upozorňují experti.

Čína a Pákistán budují takřka 3 000 km dlouhý ekonomický koridor spojující přístav Gwadar v Arabském moři s většinově muslimskou čínskou provincií Sin-ťiang, aby zlepšily spojení mezi oběma zeměmi.

Tento krok by otevřel novou a levnou dopravní trasu pro transport ropy do Číny, stejně jako pro export čínského zboží na Blízký východ a do Afriky. Pákistánský premiér Naváz Šaríf tento týden také oznámil výstavbu železnice, silnice a spojení optickým kabelem a plynovodu mezi Turkmenistánem, Pákistánem, Afghánistánem a Indií (TAPI) v délce 1 680 km.

TAPI by měl mít kapacitu 400 miliard krychlových metrů plynu pro všechny tři spotřebitelské státy a je největším projektem tohoto druhu v regionu.

Během návštěvy Ašchabádu Šaríf oznámil i rozhodnutí Pákistánu připojit se Ašchabádské dohodě a Koridoru Lapis Lazuli.

Ašchabádská dohoda je dohoda o mezinárodním dopravním koridoru mezi Ománem, Íránem, Turkmenistánem, Uzbekistánem a Kazachstánem. Koridor Lapis Lazuli usiluje o podporu přepravy a obchodní spolupráci mezi Afghánistánem, Turkmenistánem, Ázerbájdžánem, Gruzií a Tureckem prostřednictvím odbourávání obchodních bariér.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6060

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016