Muž, který může otřást německou politikou

30. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz oznámil tento týden, že se vrací do Berlína, aby převzal roli na národní politické scéně. Mnozí jsou přesvědčeni, že se za sociální demokraty stane silným konkurentem Merkelové při soutěži o kancléřský úřad. Ale v cestě mu stojí jeden muž - jeho přítel, napsali Markus Feldenkichen a Horand Knaup.


Když Martin Schulz ve čtvrtek přistoupil k mikrofonu, aby oznámil svůj odchod z Bruselu, vypadal silně a odhodlaně. Uvnitř nicméně, jak se brzy ukázalo, byla dominantní emocí melancholie. Zdálo se, že když mluví, lapá po dechu. Pak se nadechl zhluboka a řekl: "Nebylo to snadné rozhodnutí."

Ačkoliv ve světě politiky je řada vět vyslovena jen naoko nebo slouží postranním motivům, tato zřejmě bude poctivá. Schulzova oddanost Evropě je procítěná.

Vyrostl v pohraniční oblasti mezi Německem, Belgií a Nizozemskem a má příbuzné ve všech třech zemích. Jako dítě naslouchal dědečkovým příběhům o tom, jak musel bojovat v 1. světové válce proti bratrancům v Belgii a Nizozemsku. Když oznámil stěhování do Berlína, ocenil také evropské sjednocování jako největší civilizační vymoženost minulého století. Sotva existuje jiný německý politik, který by byl činný na evropské úrovni tak vášnivě, jako Schulz během posledních 22 let.

Odchod může současně znamenat nový start. Pro tuto chvíli je ovšem Schulzova politická budoucnost nejistá. Když převzal funkci předsedy EP, součástí dohody bylo, že odstoupí před vypršením volebního období. V Bruselu proběhla debata, zda mu dovolit zůstat v úřadě, ale on si nemyslí, že by měl realistickou šanci vyhrát. Takže cítil potřebu oznámit odchod v okamžiku, kdy to ještě vypadalo, že to dělá přinejmenším zčásti dobrovolně.

V posledních týdnech se Schulzovo jméno objevovalo v souvislosti s debatou o řadě předních pozic v rámci SPD. Bylo naznačováno, že by se potenciálně mohl stát předsedou strany, kancléřským kandidátem nebo i ministrem zahraničí, jakmile Frank-Walter Steinmeier opustí tento post, aby se stal prezidentem. Nicméně jediný způsob, jak se dostat na některý ze zmíněných postů, je spojen s jeho dlouholetým přítelem Sigmarem Gabrielem, který vede SPD a současně řídí ministerstvo hospodářství. Ale Gabriel byl dosud neurčitý, což vyvolává otázky, jak spolehlivé je toto přátelství.

Jedinou jistotou je, že Schulzovi byla zaručena pozice předního stranického kandidáta ve volbách do Bundestagu v Severním Porýní-Vestfálsku, což mu prakticky zaručuje poslanecké křeslo. A to přivede do Berlína jednoho z nejangažovanějších německých politiků - ale také člověka, který zůstává ve vlastní zemi z větší části neznámým.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7246

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016