Alexander Dugin: Trumpovo zvolení povede k vytvoření euroasijského prostoru, jemuž bude vládnout Rusko

20. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

"Euroasianismus je obranný krok proti globalizaci, realizované mocí Spojených států," říká Dugin. "Pokud Washington ze světového jeviště ustoupí, můžeme toho dosáhnout demokratičtěji." A co špatné vzpomínky, v zemích, jako je Polsko či pobaltské země, z doby, kdy Rusko naposledy "integrovalo" své sousedy? Dugin: Tyto národy se budou muset multipolaritě přizpůsobit. Konec konců na to měly i dobré vzpomínky.

"Pro nás je zvolení Donalda Trumpa obrovskou radostí, je to štěstí," řekl v rozhovoru s americkým hospodářským deníkem Wall Street Journal Alexander Dugin. Dugina list charakterizuje jako jednoho z hlavních ideologů dnešní "agresivní zahraniční politiky Kremlu". Energicky argumentoval ve prospěch anexe Krymu a americké ministerstvo financí ho loni učinilo předmětem sankcí kvůli jeho roli při "porušování suverenity a územní celistvosti Ukrajiny".

"Považujeme Trumpa za amerického Putina," dodal Dugin. Je to podle něho "konzervativní nacionalista" a "realista", který hovoří Putinovou řečí. "Dva realisté si budou lépe rozumět." Realismus je podle Dugina světový názor, který zdůrazňuje "suverenitu národů". Realistický Washington "se zaměří na domácí americké záležitosti a nechá na pokoji Evropu i Blízký východ."

Ukrajina a Sýrie "nemají nic společného s bezprostředními zájmy Spojených států". Mají ale mnoho společného s ruskými zájmy. Pokud by to podle Dugina Amerika uznala, "nalezla by Rusko, kde by nebylo důvodu pro antiamerikanismus".

Dugin požaduje zrušení americké a vojenské správy liberálního mezinárodního pořádku, který existuje dlouhá staletí. Liberalismus, podle Dugina individuální občanská práva a svobodné trhy, je totiž "svou podstatou globalistický". Pro Dugina je liberalismus zosobněním morálního úpadku a duchovní chudoby. "Liberalismus je totalita," zdůrazňuje Dugin. Je to invazní plevel, proti němuž musí pravoslavné Rusko bojovat. Pokud by Spojené státy přestaly globálně podporovat liberální světový pořádek, byl by to triumf pro Dugina a jemu podobné myslitele na nacionalistické ultrapravici, kteří tyto myšlenky prosazují už dlouhá desetiletí.

Takový vývoj by znamenal přechod od unipolarity k multipolaritě. "Je to teologická a metafyzická změna. Americké impérium musí být zničeno. Jednoho dne bude zničeno."

Dugin rozvíjí strategii ohledně toho, čím by starý globální liberální pořádek měl být nahrazen. V postliberálním světě budou mocnosti praktikovat "regionální globalizaci" namísto "globální globalizace". Cílem nebude obnovit čistý národní stát, jak tomu bylo před globalizací.

Namísto toho vzniknou "vyvážené prostory integrace". Vznikne angloamerická sféra, evropská sféra a euroasijská sféra, jejíž součástí bude Rusko, šiitský Írán a části středovýchodní Evropy. Pokud to zní jako sofistikované filozofické alibi pro Putinovy imperiální ambice pro území mezi Baltským a Černým mořem, tak tomu skutečně tak je. Avšak Dugin argumentuje, že euroasijská regionální integrace nemusí být násilná.

"Euroasianismus je obranný krok proti globalizaci, realizované mocí Spojených států," říká Dugin. "Pokud Washington ze světového jeviště ustoupí, můžeme toho dosáhnout demokratičtěji." A co špatné vzpomínky, v zemích, jako je Polsko či pobaltské země, z doby, kdy Rusko naposledy "integrovalo" své sousedy? Dugin: Tyto národy se budou muset multipolaritě přizpůsobit. Konec konců na to měly i dobré vzpomínky.

Článek v angličtině (placený přístup) ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8774

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2016