Kvůli brexitu už zmizela spousta zboží ze supermarketu Tesco

13. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Pokud byste si náhodou chtěli v Británii koupit dnes v supermarketu zmrzlinu Magnum, se zlou byste se potázali. Není. A to v důsledku brexitu:

Z pultů supermarketu Tesco v Británii zmizelo množství dalšího zboží. Máslo, margarín a máselné pomazánky. Deodoranty. Prací prášek Persil. Výrobky značek Surf, Dove, Comfort. Zmrzlina Ben & Jerry. Hořčice Colman's a Helmann's. Polévky a koření Knorr.

Zboží zmizelo v důsledku konfliktu mezi obří firmou Unilever a supermarketem Tesco. Unilever oznámil celé řadě britských supermarketů, že kvůli rychle slábnoucí libře v důsledku brexitu musí zvýšit ceny svých výrobků. Supermarket Tesco to odmítl a přestal velké množství populárních výrobků, distribuovaných firmou Unilever, prostě prodávat.

Pozorovatelé poukazují na to, že klesající libra zřejmě bude způsobovat konflikty mezi britskými supermarkety, jejichž marže jsou nesmírně malé a konkurence mezi nimi obrovská. Nutnost zvýšit ceny svého zboží v důsledku klesající libry bude pro ně velmi složitým problémem.

Většina prodejců, která je závislá na dovozu zboží či materiálu ze zahraničí, je chráněna před propadem libry pomocí hedgových instrumentů do konce roku 2016, nikoliv však déle. Od referenda o brexitu až po dnešek se libra propadla vůči dolaru a vůči euru skoro o dvacet procent.

Oznamuje se zvýšení cen pohonných hmot, protože ropa se prodává v dolarech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7304

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2016