Mnichovská policie zatkla šestnáctiletého Afghánce

25. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Mnichovská policie oznámila, že zatkla šestnáctiletého Afghánce, přítele Davida Aliho Sonbolyho, který v mnichovském nákupním centru v pátek zastřelil devět osob.


Mladík je vyšetřován kvůli tomu, že nenahlásil útočníkovy plány a mohl být jeho spolupachatelem. Policie předtím oznámila, že osmnáctiletý Sonboli plánoval útok celý rok.

Prohlášení na Facebooku tvrdí, že Afghánec se přihlásil policii hned po páteční střelbě a byl vyslýchán coby osoba s vazbou na pachatele. Ale během vyšetřování zjistili v jeho výpovědích nesrovnalosti. Nyní je v podezření, že o plánovaném zločinu věděl a nenahlásil ho.

Vyšetřovatelé budou muset zjistit, do jaké míry byl Afghánec zapojen do pozvánky publikované na Facebooku, která se týkala schůzky v kině nedaleko hlavního vlakového nádraží v Mnichově.

Útočník pověsil na falešný facebookový účet pozvánku do restaurace, kde později začala palba.

Sedm z devíti zabitých v nákupním centru Olympia tvořili dospívající - dva Turci, dva Němci, Maďar, Řek a Kosovský Albánec.

Dalších 35 lidí bylo zraněno, ale jen 4 mají střelná poranění - mnozí se zranili při útěku. Podle dosavadních zjištění byly oběti náhodně vybrány a nešlo o spolužáky střelce.

Šéf bavorské kriminální policie Robert Heimberger prohlásil, že střelec plánoval útok od loňské návštěvy městečka Winnenden, kde v roce 2009 došlo k masakru ve škole, a kde si pachatel pořídil fotografie.

Podle policie si pachatel pistoli Glock patrně pořídil na síti dark net, na kterou lze proniknout pouze prostřednictvím speciálního softwaru. Podle tvrzení vyšetřovatelů se jedná o bývalou divadelní rekvizitu znova uvedenou do provozu.

Policie nenalezla v Sonbolyho bytě manifest norského vraha Anderse Behringa Breivika. Jedna z prvních verzí předpokládala, že vrah čin záměrně naplánoval na pětileté výročí Breivikova činu.

Střelec strávil v roce 2015 dva měsíce na psychiatrické klinice a poté se léčil ambulantně.

"Podezřelý měl strach z kontaktu s druhými" a také depresi. Neexistují důkazy o politické motivaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6578

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2016