Co vede tolik Čechů, že se chovají jako svině?

23. 5. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Určitá část českého národa se zjevně záměrně a samovolně vylučuje z civilizovaného světa. Děsivé ale je, že netolerantní a xenofobní hysterii zcela plánovitě a systematicky českou společností šíří domácí česká média, a to většinou na základě zkreslených nebo zcela vymyšlených informací. Tak se to stalo i v tomto případě, kdy server Echo 24 zmanipuloval zprávu o antisemitském výroku jedné dívky.

Je ohromující a ostudné, s jakou nenávistnou škodolibostí přinášejí české servery informaci o tom, že vyšlo najevo, že dvaadvacetiletá muslimská dívka, která se vyfotografovala "ve jménu pokoje a lásky" před xenofobní demonstrací ultrapravicových nenávistníků, před časerm jako teenagerka zveřejnila na Twitteru rasistické výroky, jímiž vyjádřila svou nenávist k židům.

Ničí rasistické výroky nejsou přijatelné, ať jsou jejich autory Češi nebo Palestinci. V případě Palestinců je však jejich nenávist vůči Izraelcům do určité míry pochopitelná - izraelská společnost a armáda Palestince děsivým způsobem utlačují - i když ani u Palestinců samozřejmě nelze tolerovat šíření kolektivní viny. Z útlaku Palestinců přirozeně nelze obviňovat VŠECHNY Izraelce, stejně tak jak z hrubého rasismu, xenofobie a nenávisti nelze obviňovat VŠECHNY Čechy - a z nenávisti vůči Izraelcům VŠECHNY Palestince či muslimy.

Zmíněná dívka Zakia Belkhiri není zjevně zrovna geniální. Její výroky na twitteru nepřekypují zrovna inteligencí. První, antisemitský výrok, který je nyní kritizován, Zakia publikovala na twitteru v roce 2012, před čtyřmi lety - tedy v době, kdy jí bylo sotva osmnáct let. Je skutečně možno brát vážně výroky teenagera a - jak to samozřejmě hned - ke své škodě - implicitně činí četní čeští mudrci - je implicitně extrapolovat na celou palestinskou, případně muslimskou komunitu? A proč té dívce upírat vývoj směrem k toleranci a k dobré vůli?

Martin Komárek se vyjádří na Facebooku kriticky vůči xenofobním, nenávistným výrokům Kláry Samkové - je téměř okamžitě zahlcen vlnou reakcí, které důrazně se Samkovou souhlasí. Tito uživatelé Facebooku, kteří o uprchlících ani o muslimech nevědí vůbec nic, jsou ochotni jim nadávat do vrahů a zločinců - i když jaksi nedokážou vysvětlit, jak je možné, že lidé, kteří prchají před pronásledováním a vražděním, jsou nichúdajně sami vrazi a zločinci. Je to asi jako kdyby bodří občané obviňovali osoby prchající z nacistických koncentračních táborů, že jsou to vlastně gestapáci, zločinci, kteří sami na sobě způsobili holocaust. Logika je nechávána stranou, zůstává jen iracionální nenávist.

Hluboce se stydím za tyto lidi. Zbývající slušní Češi by se měli důrazně distancovat od iracionální nenávisti, která cloumá českou společností, a veřejně se distancovat i od médií, která tento hnus šíří.

Apelovat na lidskost a normální chování ovšem asi nemá cenu.

Daleko zajímavější a důležitější je zkoumat motivaci.

Může někdo vysvětlit, co vede tolik Čechů, že se chovají jako svině?

0
Vytisknout
14947

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016