Jak se turecký prezident Erdogan historicky znemožnil

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Prezident Erdogan ze sebe udělal pitomce, když si povolal německého velvyslance kvůli satirickému videu. Němečtí diplomaté teď dělají vše co je v jejich silách, aby ho uchránili před dalším znevážením, napsal Matthias Bölinger.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je muž, který vidí kolem sebe spoustu nepřátel. Tak jak to vidí, je uprostřed nekončící bitvy proti všem představitelným druhům spiknutí: Kazatel v USA, který sleduje plán jeho svržení, neposlušní novináři, státní vyšetřovatelé se skrytou agendou a zlovolné zahraniční mocnosti. Seznam je dlouhý. Nyní musí prezident tolerovat ještě další zjevný útok na svou čest.

Satirická televizní šou Extra 3 stanice NDR si nedávno dovolila udělat legraci z tureckého vládce ve videoklipu. Na melodii hitu popové hvězdy Neny z roku 1984 "Irgendwie, irgendwo, irgendwann" (Nějak, někde, někdy) zapěl "Boss z Bosporu" satirickou serenádu s textem o zneužívání demokracie v Turecku: "Novinář který píše/něco co se mu nelíbí/skončí přes noc za mřížemi." Nebo další tvrzení, že ženy mají stejné právo být mláceny policií, jako muži. Text byl doprovázen filmovým záznamem demonstrantek srážených k zemi obušky na Mezinárodní den žen. Prezidenta to zřejmě nepobavilo. Povolal ještě minulý týden německého velvyslance kvůli stížnosti na video.

Berlín je v obtížné situaci. Je nepopiratelné, že Evropa a zejména Německo závisí - nebo spíše učinily se závislými - na turecké pomoci v uprchlické krizi. Přesně ve stejnou dobu, kdy Turecko ztrácí vliv na Blízkém východě, mu Evropa poskytla enormní vliv. Takže země vyvolala obnovení přístupových rozhovorů s EU, navzdory faktu, že zrušila jakékoliv zdání demokratického uspořádání.

Ministerstvo zahraničí v Berlíně potvrdilo, že německý velvyslanec se setkal s Erdoganem, aby s ním pohovořil o videu v Extra 3. Na setkání dal jasně najevo, že svoboda tisku a svoboda projevu musí být chráněny. Erdogan může takovými výstupy jen dál poškodit svůj obraz. Muž, který povýšil vtip na rovinu státní záležitosti spíše než co jiného ukazuje nedostatek sebedůvěry. Navíc přitáhl pozornost k videu způsobem, jaký by byl jinak nemyslitelný.

Ve snaze ukončit výsměch se Erdogan úplně historicky znemožnil. Německá diplomacie ho nikdy nedokáže chránit před jeho vlastní marností.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8479

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2016