V Anglii byl zavražděn muslimský duchovní

19. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Vražda muslimského duchovního v severoanglickém městě Rochdale vyvolala od náboženských činitelů apely, aby občané zachovali klid, a varování, že by mešity měly zavést dodatečná bezpečnostní opatření.

Muslimský duchovní Jalal Uddin, 56, z Bangladéše, byl nalezen ve čtvrtek večer na dětském hřišti se smrtelnou ranou na hlavě. Policie zahájila vyšetřování vraždy a zatkla v souvislosti s tímto trestným činem jednatřicetiletého muže.

Na scénu se dostavili zdravotníci a policie, avšak Uddin zemřel v nemocnici. Účastnil se v mešitě Jalali Jame večerních modliteb a pak navštívil známého na večeři. Přes dětské hřiště šel ve 20.40 zkratkou večer domů a tam se stal terčem útoku. O dvacet minut později byl nalezen na hřišti zkrvavený.

Motiv zločinu zůstává nejasný. Předáci muslimské komunity apelovali na veřejnosti, aby zachovala klid. Ujistili veřejnost, že jí "nehrozí další nebezpečí". Uddin měl manželku a děti. Mohammed Bashir, Uddinův vzdálený příbuzný, uvedl: "Uddin nikdy neublížil ani mouše. Byl to skutečný Boží člověk, který se plně obětovat své práci a komunitě. Jsme jeho smrtí zdrceni."

Místní labouristický poslanec Simon Danczuk konstatoval: "Pan Uddin byl velmi vážený člověk, byl to člověk míru, jemný muž. V místní mešitě si ho velmi vážili a stejně tak v bangladéšské komunitě. Hovořil jsem dnes s mnoha lidmi a jsou šokováni. Poslal jsem jeho rodině upřímnou soustrast."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7654

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016