Uprchlíci v Německu se děsí odvety. Ministr spravedlnosti varuje před pogromem proti cizincům

12. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

140 uprchlíků, kteří žijí v kolínském Hotelu Mado žijí nyní v atmosféře absolutního strachu. Bojí se vůbec vyjít na ulici. V neděli večer ovládl oblast kolem kolínské katedrály lynčující dav. Dva Pákistánci byli zmláceni a zraněni byli také tři muži z Guineje a dva Syřané. Útokům zabránilo až množství policistů, kteří přijeli autobusy.

Heiko Mass, německý ministr spravedlnosti, varoval před potenciálním pogromem proti cizincům. "Není absolutně žádné ospravedlnění pro agitaci proti všem cizincům," řekl. Střechová organizace muslimů v Německu, Ústřední rada pro muslimy, uvedla, že byla nucena vypnout všechny své telefonní linky, protože je od 31. prosince zahlcována vlnou vulgárních a rasistických telefonátů a emailů.

Strach mají i uprchlíci v ubytovně Červeného kříže na okraji Kolína nad Rýnem. "Samozřejmě, že jsem šokován tím, k čemu tady došlo na Silvestra," řekl listu Independent sedmadvacetiletý uprchlík ze Sýrie Hussam. "Chci jenom říct, že my Syřané ženy respektujeme," řekl. Stejně reagovala skupina syrských a pákistánských uprchlíků, kteří reagovali na kolínské útoky tím, že poslali kancléřce Merkelové dopis: "Snažíme se bránit důstojnost a čest žen. Respektujeme zákony země, která nás přijala, stoprocentně. Jsme šťastni, že jsme dostali v Německu ochranu."

Avšak předseda německé Rady pro muslimy, Almin Mazjek, varuje, že se po útocích nálada obrátila proti muslimům. "Zažíváme nový rozměr nenávisti," řekl. "Ultrapravice se domnívá, že její předsudky byly potvrzeny, a je to pro ně příležitostí volně šířit nenávist vůči muslimům a cizincům."

Více než 500 žen podalo trestní oznámení na silvestrovské útoky. 237 z nich je sexuální povahy. 19 podezřelých útočníků bylo identifikováno policií. Deset bylo z onoho milionu žadatelů o azyl, kteří přišli do Německa v roce 2015, devět z nich ještě v září. Sedm z nich byli ilegální přistěhovalci a dva byli nezletilí uprchlíci bez doprovodu dospělých. 14 z těchto 19 osob pocházelo z Maroka nebo z Alžírska. Mluvčí policie přiznal, že i když se na útocích podílel dav asi 1000 osob, policie se podařilo zatknout pouze čtyři podezřené osoby.

Papež František se vyjádřil, že "obrovská vlna" uprchlíků "vyvolává problémy", avšak Evropa má prostředky na to, aby nalezla rovnováhu mezi ochranou občanů a pomocí uprchlíků. Znepokojení uprchlíci musejí doufat, že má pravdu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9464

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2016