Uprchl před válkou v Afghánistánu. V Evropě ho zastřelila bulharská policie

16. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Uprchlíka z Afghánistánu, který se snažil překročit bulharskou hranici, postřelila bulharská pohraniční policie. Muž při převozu do nemocnice zemřel.

Poprvé při nynější uprchlické krizi usmrtily oficiální orgány evropského státu nevinného uprchlíka. Muž byl členem skupiny 54 imigrantů, kterých si povšimla pozdě večer ve čtvrtek bulharská hlídka nedaleko města Sredec v jihovýchodním Bulharsku nedaleko turecké hranice, uvedl činitel bulharského ministerstva vnitra Georgij Kostov.

Uprchlíci "neuposlechli" příkazu, aby se zastavili. "Uprchlíci nebyli ozbrojeni, ale postavili se na odpor."

Bulharská policejní hlídka vystřelila do vzduchu a jeden uprchlík byl zraněn odraženou kulkou. To aspoň tvrdí policisté, kteří stříleli. Muž zemřel při převozu do nemocnice. Uprchlíci uvedl, že jsou z Afghánistánu, ale "neměli žádné dokumenty," namítala bulharská policie. Podle Ženevských dohod o uprchlících nesmějí státy bránit příchodu lidí na jejich území, i když uprchlíci nemají dokumenty.

Boris Češirkov, mluvčí Vysokého úřadu OSN pro uprchlíky v Bulharsku, charakterizoval tento incident jako "vysoce politováníhodný".

"Plán zátarasů, plotů a policie nevyřeší problém zoufalých lidí," konstatoval mluvčí OSN a opakoval žádost své organizace vznesenou Bulharsku letos na jaře, aby nevracelo uprchlíky.

V důsledku incidentu odletěl předčasně bulharský premiér Bojko Borisov ze summitu EU o uprchlících, který se konal v Bruselu, a vrátil se pozdě večer ve čtvrtek do Sofie.

Bulharsko postavilo na části své 260 kilometrové hranice s Tureckem v délce 30 kilometrů žiletkový plot a zbytek hranice hlídá 2000 pohraničních stráží, policistů a vojáků. Uprchlíci přicházející do Bulharska tam musejí čekat několik měsíců na uprchlický status, který jim pak umožňuje cestovat po Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8071

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2015