Rusko přiznalo, že neútočí na Islámský stát

1. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Moskva ve čtvrtek přiznala, že provádí letecké údery proti jiným organizacím v Sýrii, než je Islámský stát, a to v koordinaci s režimem v Damašku. Spojené státy obvinily Rusko, že zahájilo "nerozlišující vojenské akce proti syrské opozici" a mluvčí Bílého domu konstatoval, že ruské letecké údery se zaměřily na oblasti, kde nejsou "skoro žádné" jednotky Isis.

Ruští a američtí vojenští velitelé jednali o tom, aby jejich letectva se omylem nad Sýrii při svých náletech nesrazila. Videokonference však skončila bez jasných rozhodnutí jak se potenciálním vzdušným střetům vyhnout.

Írán uvedl, že podporuje intervenci Ruska a přicházejí nepotvrzené zprávy, že Írán také posílá jednotky do Sýrie. Zvýšilo to napětí a prohloubilo to zmatek nad eskalující krizí.

Nejnovější informace, jak se zdá, podporují široce zastávaný názor, že jediným cílem Ruska je podpořit režim Bašara al Asada a zamezit požadavkům Západu, aby odstoupil a otevřel tak cestu k vyřešení čtyři roky trvajícího krvavého konfliktu.

Ruské letecké údery hrozí vyvolat reakci od zemí, které podporují protiasadovské vzbouřence. Podle jednoho nezávislého zdroje už posílá Katar v souhlasu se Saúdskou Arábii povstalcům množství dalších zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7225

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2015