Rusko zahájilo letecké údery proti cílům v Sýrii

30. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Rusko zahájilo první letecké údery proti cílům v Sýrii, dva dny poté, co prezident Vladimír Putin v OSN požadoval utvoření mezinárodní koalice na boj proti Islámskému státu.

Avšak vzbouřenecké organizace v Sýrii a západní politikové jsou znepokojeni, že Rusko útočí proti všem jednotkám bojujícím proti syrskému prezidentu Asadovi a nezaměřuje se na Isis.

Mluvčí ruského ministerstva obrany uvedl, že Rusko zasáhlo ve středu v Sýrii vojenské a komunikační zařízení, "patřící teroristům". V Pentagonu poukázali američtí činitelé na to, že, jak se zdá, Rusko neútočí proti oblastem, které ovládá Isis.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest si stěžoval, že Vladimír Putin neposkytl Baracku Obamovi dostatečné varování ohledně svých úmyslů zaútočit v Sýrii. Vyhnul se otázkám, na jaké cíle Rusko zaútočilo, ale poukázal na to, že se Putin s Obamou tento týden v New Yorku dohodli, že se měli nejprve americká a ruská armáda spolu jednat o praktické strategii.

Na Youtube a na sociálních médiích byla už zveřejněna videa, kde civilisté vytahují oběti z rozbombardovaných domů v městě Homs. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zprávy, že Rusko provedlo letecké údery v Sýrii proti civilistům, "jsou součástí informační války, kterou, jak se zdá, někdo připravil dobře".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7342

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2015