Západ ustupuje Rusku ve věci Sýrie i Ukrajiny

27. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Hlavním cílem Ruska je zastavit vzestup islamistického fundamentalismu, který mu přímo hrozí na Kavkaze i jinde, píše před zítřejší schůzkou Baracka Obamy s Vladimírem Putinem v deníku Independent bývalý britský velvyslanec v Moskvě Tony Brenton. Rusové vidí, jak to Západ zpackal, viz chaos v Iráku a v Libyi. Údajná podpora Západu pro umírněnou opozici v Sýrii neexistuje (generál, odpovědný za tuto podporu, informoval před několika dny v americkém Kongresu, že tato opozice má na frontě "čtyři nebo pět" Američany vycvičených vojáků). Jediná volba v Sýrii je mezi zločineckým Asadem a zločineckým a nebezpečným Islámským státem. Putin se nemusí ohlížet na veřejné mínění ani na lidská práva, takže bez skrupulí podporuje zločineckého Asada. A, argumentuje, Západ by mu měl v tom pomoci.

Západní politika se skutečně mění tím způsobem, jak si to Putin přeje. Amerika a Británie, které léta požadovaly, aby Asad odstoupil nyní připouštějí, že mohl "dočasně" zůstat u moci.

I na Ukrajině se debata posunuje tak, že je to pro Putina výhodné. Když byla v únoru podepsána dohoda Minsk II, USA a Británie ji nebraly vážně. Avšak navzdory svým nedokonalostem tato dohoda pomohla k ukončení bojů a je stále funkční. A i když západní sankce proti Rusku do určité míry Rusko poškodily, absolutně nezměnily Putinovu rozhodnost ponechat si Krym a rozhodovat na východní Ukrajině. Sankce způsobily, že se ruské veřejné mínění silně postavilo na podporu Putina. Západ proto tiše přesunul význam sankcí směrem k zajišťování dohody z Minsku. S tím může Putin jen souhlasit. Chce také, aby Minsk fungoval. Dosáhl na Ukrajině toho, co chtěl, a doufá nyní, že se jeho vztahy s Ruskem budou normalizovat.

Ukrajinská krize neskončila. Na podzim dojde k podstatnějším problémům, protože obě ukrajinské strany odmítají spolu jednat o politických aspektech. Příští měsíce bude vydána oficiální zpráva o sestřelení malajského letadla, která téměř jistě z něho obviní vzbouřence, a to vyvolá bouři další kritiky Ruska. Lhůta pro uzavření rusko-ukrajinské hranice do konce roku zcela zjevně nebude dokončena. Avšak hlavní aktéři spolu nyní vyjednávají a nebojují.

Je tedy Rusko nesmírně úspěšné? Rozumní Rusové vítají zahraničněpolitické úspěchy své země, ale mají také vážné starosti. Nebezpečí, že Putinův režim, který není omezován veřejným míněním ani parlamentem, se sebevědomě pustí do nějakého dalšího zahraničního dobrodružeství, je vysoké. A akutním problémem je nefungující ruská domácí ekonomika. Neexistuje vůle odstraňovat korupci a mafiánství, které způsobují, že Rusko zůstává chudé a vyvolává odpor veřejnosti. Politicky citlivé sociální dávky, jako jsou starobní důchody, jsou pod tlakem. Příští rok se budou konat parlamentní volby, jejichž výsledek může být zmasírován, avšak nemůže být úplně zfalšován. Hlavní noční můrou Vladimíra Putina nejsou západní sankce, ale předpověď firmy Goldman Sachs, že cena ropy klesne na 20 dolarů za barel. V současnosti Putina podporuje drtivá většina obyvatelstva, potrvá to i tehdy, pokud se rozloží životní úroveň?

Nicméně Putin se může těšit z toho, že ho Západ nyní považuje za nenahraditelný prvek při jednání o světových problémech - o Íránu, Sýrii i Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7778

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2015