Japonský parlament schválil historickou změnu vojenské politiky

17. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Japonský premiér Šinzo Abe prosadil v dolní komoře parlamentu nové bezpečnostní zákony. Demonstranti se shromáždili v tisícových počtech, aby protestovali proti militarizaci Japonských sil sebeobrany. Ty dosud podle ústavy až na nečetné výjimky nesměli působit mimo území Japonska.

Navzdory nepopularitě mezi veřejností premiér protlačil své návrhy parlamentem. Nyní směřují do horní komory, která má na jejich projednání 60 dnů.

Návrhy výrazně rozšiřují roli japonské armády nad rámec mandátu, který dostala podle ústavy po roce 1945. Zrušen bude i zákaz bojovat při obraně spojenecké země a zjednoduší se vstup japonských jednotek do "šedých zón" bojových operací, které nejsou válkami.

Premiér hájil návrhy tvrzením, že jsou nezbytné, protože "bezpečnostní situace kolem Japonska se vyostřuje", čímž narážel na Čínu.

Mnozí zákonodárci však považují změny za obrácení ústavy naruby.

V tokijských ulicích se shromáždily davy lidí, podle organizátorů jich bylo 100 000. Vyzývali k rezignaci premiéra a chtějí zůstat před parlamentem během dalších akcí v příštích týdnech.

Pokud by návrhy neprošly v termínu horní komorou, vrací se nazpět do dolní, která je může schválit, protože Abeho koalice zde disponuje dvoutřetinovou většinou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5701

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015