Experti zhodnotí dohodu s Íránem, která má přes 80 stran

14. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Po opakovaném porušování řady vlastních termínů šest světových mocností a Írán dosáhly dohody o plánech na dlouhodobé omezení íránského jaderného programu a uvolnění mezinárodních ekonomických sankcí, napsal John Mecklin pro Bulletin of Atomic Scientists - periodikum, které před devíti lety varovalo před následky íránského programu v podobě závodů v jaderném zbrojení na Blízkém východě a v Severní Africe.

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo (P 5 + 1) plus Írán podepsaly v úterý ve Vídni složitou dohodu, která má více jak 80 stran. Jednání zpomalila neshoda ohledně načasování procesu odbourání ekonomických sankcí, míry přístupu mezinárodních inspektorů k íránským jaderným zařízením a zejména o embargu OSN na prodej zbraní Íránu, které zahrnuje transakce spojené s balistickými raketami.

Dohoda dosažená tento týden uvaluje omezení na široké spektrum íránských jaderných aktivit - včetně obohacování uranu a separace plutonia - a vyzývá Mezinárodní agenturu pro atomovou energii k monitoringu jaderných zařízení. Restrikce a monitorovací režim mají za cíl zabránit Íránu ve výrobě jaderných zbraní. S realizací omezení budou uvolňovány ekonomické sankce.

Dohoda bude téměř jistě čelit starostlivému přezkoumání v americkém Kongresu a rozhořčené debatě ve světě. Bulletin požádal přední experty na mezinárodní bezpečnost s řadou perspektiv a různým zázemím o hodnocení dohody. Jejich odpovědi budou během několika dní publikovány, jakmile budou mít čas prostudovat složitý, dlouhý a bezprecedentní dokument.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Text dohody v angličtině (pdf) ZDE

0
Vytisknout
6796

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2015