Ruští veteráni žádají předsedu dumy, aby zasáhl proti "nacistické" firmě Ikea

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Skupina moskevských veteránů odsoudila švédskou firmu Ikea a obvinila ji ze "záměrného ničení" válečných památníků s cílem napomoci šíření nacistické ideologie v Rusku. Veteráni píší předsedovi Dumy Sergeji Naryškinovi a vyzývají poslance k okamžité akci proti švédské firmě a jejímu zakladateli Ingvaru Kampradovi.

Ikea staví nové nákupní centrum v typickém firemním modro-žlutém barevném provedení na moskevském předměstí v blízkosti federálního hřbitova válečných veteránů. Mimo jiné je zde pohřben konstruktér Michail Kalašnikov.

Nedávno vyšlo najevo, že zakladatel firmy Ikea Kamprad byl v mládí členem nacistické organizace, za což se několikrát omluvil.

Miliardář v roce 2011 za přínos k rusko-švédskému obchodu obdržel Ruský řád přátelství. Veteráni však nyní žádají, aby mu byl odebrán, protože "sympatizuje s názory Adolfa Hitlera" a "podporuje rasovou teorii". Protestují také proti snaze firmy rozšířit obchodní síť do Volgogradu, dříve Stalingradu. Podle nich by měla provozovna stát na území bývalého traktorového závodu, v místě nejtvrdších válečných bojů v roce 1942, které "v časech míru může padnout do rukou nacistů z Ikey", napsali veteráni.

Není jasné, jak velkou podporu veteráni v parlamentu získají, jistá je pouze podpora poslance Alexeje Žuravljova z nacionalistické vládní strany Rodina pro odebrání vyznamenání.

Rusko-švédské vztahy se v posledním roce zhoršily a švédská služba Säpo tvrdí, že Rusko představuje největší bezpečnostní hrozbu pro skandinávskou zemi.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9542

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015