Rakousko podává stížnost na německé tajné služby

6. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vídeň podává právní stížnost kvůli podezření, že německé zpravodajské služby pomáhaly Američanům špehovat evropské představitele a firmy. Kancléřka Angela Merkelová hájí službu BND.

Rakouská vláda podala stížnost kvůli podezření, že německá služba BND ve spolupráci s americkou NSA mohla špehovat rakouské úřady a firmy, prohlásila včera ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová.

"Rakousko žádá vysvětlení," řekla ministryně pro Reuters a vysvětlila, že prokuratura obdržela žalobu na neznámého pachatele, který použil tajné zpravodajské služby "v neprospěch Rakouska". Dodala, že rakouské zpravodajské orgány jsou v kontaktu s německými protějšky.

Německá kancléřka Merkelová v pondělí bránila službu BND proti podezření, že ilegálně napomáhala USA špehovat politiky a firmy v Evropě, včetně francouzského Airbusu, hlavního konkurenta firmy Boeing.

Avšak aféra zřejmě neprojde nijak hladce a může se ukázat jako nebezpečná i pro "nedotknutelnou" Merkelovou. Objevují se totiž trhliny ve vládní koalici. Vicekancléř za koaliční SPD Sigmar Gabriel a jeho strana porušili tabu a v pondělí diskutovali o osobní konverzaci s kancléřkou v dané věci.

Gabriel zdůraznil, že to co Merkelová k dané věci řekla "nepocházelo od ní", nicméně kdyby se ukázalo, že obvinění BND je oprávněné, velmi by to "zatížilo důvěru hospodářství v jednání vlády".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8526

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015