BBC zruší kontrakt s Jeremym Clarksonem, přestože je jeho pořad globálně nejlukrativnější

25. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Kontrakt Jeremyho Clarksona s televizí BBC nebude obnoven a pořad Top Gear bude zřejmě zrušen, uvedl generální ředitel BBC Tony Hall. Dodal, že k tomuto rozhodnutí BBC dospěla po "hluboké úvaze" a že "není možno tolerovat to, k čemu tentokrát došlo".

Clarson byl 10. března suspendován poté, co fyzicky a slovně zaútočil na Oisina Tymona, produkčního pořadu Top Gear, za to, že ve 22 hodin po natáčení nebyla pro něho v hotelu k dispozici teplá večeře.

Tymon byl nucen po Clarksonově útoku jet na nemocnici na pohotovost. Krvácel ze rtu. Drsně sprostý verbální útok pokračoval po značnou dobu, během fyzického útoku i následovně. Fyzický útok trval asi 30 vteřin a zastavil ho svědek.

Clarkson se posléze několikrát pokusi Tymonovi omluvit, esemeskami, emailem o osobně.

Ředitel BBC uvedl, že došlo "k překročení určité linie".

Pořad Top Gear sledovalo po světě 350 milionů diváků a byl nejlukrativnějším vývozním artiklem společnosti BBC.

Ve středečním pořadu rozhlasové stanice BBC Radio 4 Media Show vyjadřovali mnozí komentátoři pochybnosti nad rozhodnutím managementu BBC s Clarksonem rozvázat kontrakt. Poukazovali na to, že tím BBC potvrdí svůj elitářský, politicky korektní, "levicový" postoj a nepomůže si tím u milionů obyčejných televizních diváků.

Yorkshireská policie požádala BBC o písemné závěry z vyšetřování Clarksonova incidentu, protože chce zvážit, zda proti němu nemá zahájit trestní stíhání za fyzický útok.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6565

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2015