Putin jako válečný štváč

25. 2. 2015 / Ladislav Háva

čas čtení 2 minuty

Na Ukrajině se stále bojuje. Nic nepomohly jakékoliv dohody o příměří. Z toho vyplývá jediný závěr. Putin je především diktátor a za druhé válečný zločinec.

Diktátoři neustupují. Diktátor nemůže přijmout porážku a ustoupit v bojích, které sám vyprovokoval. To by mezi vlastními lidmi ztratil veškerou úctu. Při tom sami bojovníci v této válce neví, co je v budoucnosti čeká. Budou totiž hozeni přes palubu a zlikvidováni. Když mouřenín vykoná to, co je po něm požadováno, mouřenín může jít.

To je osvědčená praxe. Tento postup uplatnil i Garibaldi vůči červenokabátníkům v Itálii. To samé použil Hitler, když se zbavil velitelů bojůvek SA. Řadoví členové byli tehdy uchráněni, protože Hitler věděl, že je bude ještě potřebovat.

V případě označení Putina za válečného zločince je třeba si především připamatovat jeho slova, když varoval celý svět pohrůžkou, že on má k dispozici jaderné zbraně. Tato slova neměl vyslovit. Tím se přiznal ke svým velmocenským choutkám. Jaderné zbraně mají sloužit k tomu, aby války už konečně přestaly a on se jimi chlubí.

Jakmile bude definován jako válečný zločinec, přestat s ním vést jakékoliv rozhovory a oznámit mu, že v případě opuštění Ruska bude zatčen a postaven před válečný soud. Rušitel míru nemůže přece hlasovat v Radě bezpečnosti.

Putin se může pomstít zastavením dodávek ropy i zemního plynu.. To je možné, ale Evropa, které se to nejvíce týká, se může na tuto eventualitu částečně už připravit. Stejně k takové situaci musí v budoucnosti jednou dojít. Bude to alespoň zkouška, jak to budoucí generace musí řešit.

A především je třeba poslat na Ukrajinu i do pobaltských republik vojenské posádky z evropských zemí, aby se zabránilo možné ruské invazi.

Ta vojska tam mohla být poslána už před půl rokem. Již tehdy jsem na to upozorňoval dopisem ministerstvo zahraničí. Česká vláda při tom mlčí a otálí. Nevidí, že se jedná o totéž jako v roce 1938 o Československou republiku. Přeje si snad opakování tehdejších událostí?

0
Vytisknout
10039

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2015