Euroskupina schválila rozšíření finanční podpory pro Řecko o čtyři měsíce

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Euroskupina schválila rozšíření finanční podpory pro Řecko o čtyři měsíce, avšak Atény dohodu už charakterizují jako "politicky jedovatou". Premiér Alexis Tsipras bude téměř jistě čelit zuřivé reakci od militantů ve své stran Syriza a od populistické pravicové strany Anel, která je menším partnerem ve vládní koalici. "Řecko učinilo obrovské ústupky, politicky jedovaté ústupky pro vládu," konstatoval Pavlos Tzimas pro SKAI news. Reformy musí schválit řecký parlament.

Šéf euroskupiny Dijsselbloem řekl na tiskové konferenci v Bruselu, že Řecko v pondělí předloží seznam reformních opatření a instituce pak posoudí, zda jsou dostatečně podstatné.

V diskusi na Channel Four News po vyhlášení této informace v pátek večer vyjádřila analytička německého listu Die Zeit přesvědčení, že se EU s Řeckem dohodne, protože "nejde pouze o hospodářské, ale i o politické a vojenské záležitosti" a Evropa si nemůže v této chvíli dovolit ztratit Řecko.

Ekonomický komentátor britského konzervativního deníku Daily Telegraph Evans-Pritchard napsal na Twitteru: "Poté, co jsem vyslechl všechny strany, euroskupina kapitulovala do stejné míry jako Řecko. Idiocie Trojky, která požadovala od Řecka fiskální waterboarding, byla zrušena."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5776

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015