Peníze z Junckerova balíku dá vláda ČEZ, v rozporu s plánem Komise

10. 12. 2014

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva CEE Bankwatch Network

Ministři financí členských států EU včera jednali o tzv. Junckerově investičním balíku. Na projekty v souladu se strategickými prioritami nové Komise lze získat finance v celkové výši až 315 miliard Euro. Cíle v oblasti energetiky přitom představuje Energetická unie, iniciativa nové Evropské komise. Jedním z hlavních cílů je udělat z Evropy světovou jedničku ve vývoji a nasazení obnovitelných zdrojů. České projekty jdou ale opačným směrem, řada navržených projektů je kontroverzních.

Česko požaduje finance na novou paroplynovou elektrárnu ČEZu v Mělníce. Již dokončený paroplynový blok v Počeradech přitom stále nevyrábí a investici v Mělníce firma odložila, elektřina z plynových zdrojů není konkurenceschopná.

Pro další záměry již Česká republika žádala financování ať v rámci Nástroje pro propojení Evropy nebo z evropských strukturálních fondů. Jedná se o vedení vysokého napětí pro vyvedení výkonu nových bloků Temelína na Vysočinu a vyvedení výkonu nových uhelných a plynových elektráren v severních Čechách. Ani jeden z projektů ale nezapadá do strategie nové Energetické unie, kde jsou prioritou mezinárodní propojení přenosových sítí a zapojení obnovitelných zdrojů.

Nováčkem v seznamech velkých českých záměrů je přečerpávací elektrárna Lipno – Dunaj. Technicky se sice jedná o obnovitelný zdroj, nicméně jeho realizace by mohla přinést řadu problémů nejen pro životní prostředí na Lipně. Jeho výstavba by znamenala prorazit pod Šumavou 27 km dlouhý tunel o průměru přes 10 metrů.

Příjemcem financí pro projekt s rozpočtem až 2 miliardy Euro má být společnost s ručením omezeným Lipno – Aschach, se současným kapitálem 840 000 Kč.

Řada států, jako Slovensko, Rakousko nebo Finsko přitom do seznamu zařadily projekty, které umožňují sdružit a společně financovat projekty malých obnovitelných zdrojů. Na Slovensku například jde o pilotní regionální projekty inteligentní energetiky, které umožňují využít místní obnovitelné zdroje (slunce, biomasu), snížit spotřebu a zvýšit energetickou soběstačnost i návrat financí, vynaložených na energie, zpět do místní ekonomiky.

„Česká vláda chce přelít finance z Junckerova balíčku do megalomanských záměrů. Nemůžeme ale čekat, že Evropská komise podpoří pochybné, nerentabilní projekty. Očekávám, že nám Komise řadu projektů neschválí“, říká Ondřej Pašek z nevládní organizace CEE Bankwatch Network.

„Junckerova komise řeší, jak zároveň zbavit Evropu závislosti na ruském plynu a nastartovat ekonomiku. Členským zemím nabízí peníze na projekty, které splní obě kritéria. To jsou nepochybně úspory energie. Obnovitelné zdroje jsou zase oblastí, kde dnes dochází k překotným inovacím. Pokud chceme dostat investice do České republiky, musí se vláda zaměřit na oblasti, které jsou strategické pro Evropu, ne pro ČEZ,“ dodává Pašek.

Ondřej Pašek, CEE Bankwatch Network

0
Vytisknout
6348

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2014