OSN: Od podpisu příměří zemřelo na Ukrajině v bojích nejméně 331 osob

8. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Nejméně 331 úmrtí v důsledku bojů zaznamenala na východě Ukrajiny od podpisu příměří 5. září OSN.

Nepřátelství trvá v hlavním městě drženém povstalci, Doněcku, stejně jako kolem měst Debalcevo a Ščasťje.

Hlavní boje se soustřeďují do prostoru doněckého letiště. Pokračující kontrola ze strany vládních sil znamená existenci strategické pozice, z níž lze útočit na pozice povstalců ve městě.

Za šest měsíců bojů zemřelo podle odhadů OSN nejméně 3 660 lidí. Někteří z těch, kdo jsou hlášeni mezi mrtvými po 5. září, mohli podle světové organizace zemřít již dříve.

Doněcká radnice hlásí, že přes noc zemřeli tři civilisté v důsledku dělostřelby. Ráno se zdálo, že je ve městě klid.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Zajd al-Husajn v dnešním prohlášení konstatuje, že bezpečnostní krizi je třeba řešit tak, aby obyvatelé východní Ukrajiny znova získali svá práva na vzdělání, adekvátní zdravotní péči, bydlení a zaměstnání. Tato práva podle OSN konflikt upřel asi pěti milionům osob.

Povstalci a vláda se pravidelně navzájem obviňují z porušování příměří a smrti civilistů.

Bylo zjištěno, že separatisté vedou dělostřeleckou palbu z obytných oblastí, což vyvolává reakci ukrajinských kontrabaterií, která často míří vedle a zasáhne okolní domy.

Zpráva s odvoláním na ukrajinskou vládu hovoří o více než 4 500 budovách poškozených či zničených během bojů. Nejméně 22 sídel zůstává bez tekoucí vody a dalších 93 bez elektřiny.

Nedostatek přiměřeného bydlení se stává zvlášť akutním s příchodem zimy. Podle vládní zprávy z poloviny září žilo 25 500 vysídlených v přístřeších nehodících se do zimních podmínek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5555

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2014