Jediným britským novinám, které podpořily skotskou nezávislost, stoupl náklad o 111 procent

25. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Nedělník Sunday Herald, vydávaný v Glasgow, je jediným britským periodikem které podporuje nezávislost Skotska. List ve středu oznámil, že jeho nejnovějšího vydání z 21. září se prodalo 49 921 výtisků. To představuje meziroční nárůst prodeje o 111 procent. Je to dramatický komerční obrat u novin, jimž předtím klesala čtenost a měly problémy se stagnací novinové reklamy.

Šéfredaktor listu Sunday Herald Richard Walker se vyjádřil, že list "s hrdostí dává hlas 45 procentům skotského obyvatelstva", které minulý čtvrtek hlasovalo pro skotskou nezávislost. Dodal: "Prodej našich novin začal stoupat od doby, kdy jsme v květnu vyhlásili, že podporujeme skotskou nezávislost, avšak počet prodaných výtisků začal rychle růst během posledního měsíce před referendem. Upřímně řečeno, mysleli jsme, že jsme týden před referendem dosáhli nejvyšší prodejnosti, kdy nám rostl náklad každý týden o 8000 výtisků. Avšak v neděli po referendu náš náklad vzrostl o dalších 8000 výtisků, což vypovídá výmluvně o náladě v hnutí za skotskou nezávislost po referendu. Myslím si, že ta rostoucí čtenost dokazuje poptávku pro vášnivou, aktivistickou novinářskou práci, která plně bere v potaz zájmy čtenářů. Je to také důkaz drtivé podpoře, kterou hnutí za skotskou nezávislost poskytuje těm hlasům v médiích, které jsou ochotny postavit se proti unionistickému postoji většiny skotských a londýnských sdělovacích prostředků. jsme hrdi, že dáváme hlas 45 procentům voličů, kteří podpořili nezávislost Skotska, a jsme nesmírně vděčni těm, kteří nám tuto podporu oplácejí."

Nedělník Sunday Herald byl založen r. 1999 a rychle se stal hlasem skotských levicově zaměřených vzdělanců. 4. května podpořil redakčním komentářem kauzu skotské nezávislosti slovy: "Prosazujeme právo na lepší, slušnější budoucnost, v níž vláda dané země budou vždycky určována rozhodnutím svých občanů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6503

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2014