Vítězství Islámského státu v Sýrii vede k tlaku na Západ reagovat robustněji

23. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Západní mocnosti se ocitají pod sílícím tlakem zasáhnout razantněji proti Islámskému státu v jeho opevnění v Sýrii, kde se silně ozbrojení extremisté z Islámského státu připravují na okupaci důležité letecké základny, která by potvrdila jejich ovládnutí velké části severu země.

Americká letadla dál bombardují islámské extremisty v severním Iráku, avšak Obamova vláda studuje celou řadu alternativ jak vyvinout na Sýrii nátlak, především prostřednictvím výcviku "umírněných" syrských vzbouřenců jako náhradní armády, přičemž by americké letecké údery sloužily jako možná podpora.

Politikové ve Washingtonu a v Londýně však odmítají spolupracovat s režimem syrského prezidenta Assada a bojovat po jeho boku proti společnému nepříteli. V pátek uvedl Washington, že se teprve bude rozhodovat, zda rozšíří americké letecké bombardování i do Sýrie.

Avšak Islámský stát projevil v posledních dnech svou drsnou sílu v severní Sýrii mimo jiné vraždou amerického rukojmího Jamese Foleyho a celou řadou útoků na města a vesnice na severu, včetně důležité letecké základny v Tabqě, kde islámští extremisté obklíčili jednotku syrské armády. Islámský stát nyní ovládá území v Sýrii a v Iráku, které je větší než celá Velká Británie. Žijí na něm čtyři miliony lidí.

Američtí činitelé přiznali, že 93 leteckých úderů v Iráku, které v posledních dnech zastavily ofenzívu Islámského státu, tuto organizaci definitivně neporazí a že bude nutno proti Islámského státu bojovat v Sýrii pozemními vojsky.

Dosud neexistuje konsensus, co by měly Spojené státy v této věci dělat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8931

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2014