Ruský "humanitární konvoj" vjel na Ukrajinu. Bez koordinace s Kyjevem a bez Červeného kříže

22. 8. 2014

čas čtení 6 minut

Aktualizace, pátek 21.00:

Kontroverzní ruský "humanitární" konvoj překročil hranici směrem do Ukrajiny. Kyjev to charakterizoval jako "přímou invazi". První vozidla konvoje dorazila do válkou zničeného města Luhansku v pátek odpoledne.

Reportéři a činitelé na hranici oznámili, že v podstatě všech 260 ruských nákladních vozů překročilo v pátek odpoledně hranici na Ukrajinu. Ruský server LifeNews zveřejnil záběry mužů vykládajících pytle v Luhansku, kam údajně dorazilo 100 vozů. Informoval také, že ve městě nedaleko konvoje dopadlo několik dělostřeleckých granátů, avšak jiné zprávy uvádějí, že se konvoj nestal terčem střelby.

Rozhodnutí Ruska vyslat konvoj na Ukrajinu bez souhlasu Červeného kříže a ukrajinské vlády zřejmě zkomplikuje mírové rozovory mezi ukrajinským prezidentem Porošenkem a ruským prezidentem Vladimírem Putinem, které se mají konat v Minsku příští týden.

V pátečním rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Putin uvedl, že Kyjev "zjevně záležitosti zdržoval" a Rusko se proto rozhodlo konvoj vyslat, protože další odklady by byly nepřijatelné.

Toto rozhodnutí vyvolalo rychlé odsouzení od Spojených států a z evropských zemí. Mluvčí Pentagonu admirál John Kirby uvedl, že jsou Spojené státy velmi znepokojeny vstupem konvoje na ukrajinské území.

"Je to narušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny Ruskem," zdůraznil admirál John Kirby. "Rusko musí odstranit svá vozidla a svůj personál z území Ukrajiny okamžitě. Pokud to neučiní, ponese to další náklady a izolaci."

34 vozidel ve čtvrtek zkontrolovali ukrajinští a ruští činitelé, ale podle zpráv zbytek konvoje zkontrolován nebyl. Ukrajinská armáda uvádí, že ani jedna strana nezkontrolovala 90 vozidel, které v pátek přejely ukrajinskou hranici.

Ve vzdorném prohlášení obvinilo ruské ministerstvo zahraničí Kyjev, že "úmyslně zdržuje dodávky humanitární pomoci", aby "mohl dokončit etnické očišťování Luhanska a Doněcka" do nedělního Dne nezávislosti a předtím, než se Porošenko a Putin v úterý setkají.

"Je nemožné strpět dále takovou ohavnost, otevřené lži a neschopnost vyjednávat. Naše kolona humanitární pomoci se začíná přesunovat směrem k Luhansku," praví se v prohlášení.

Ukrajinský výbor pro národní bezpečnost uvedl, že navrhl vyjednávání mezi generálními štáby Ukrajiny a Ruska, ale ruská strana nabídku odmítla. Andrij Lysenko, mluvčí ukrajinského výboru pro národní bezpečnost zdůraznil, že "odpovědnost za bezpečnou jízdu kolonu po území Donbasu neovládaném ukrajinskými úřady leží na Rusku."

Pátek 14.00:

Rusko začalo odesílat vozy "humanitárního konvoje" na ukrajinské území ZDE. Došlo k tomu po velmi ostrém prohlášení ruského ministerstva zahraničí ZDE, které hovoří o "umělém zdržování" konvoje a oznamuje, že se ruská strana "rozhodla jednat".

Vysoký činitel v Kyjevě obvinil Rusko z "invaze na Ukrajinu" poté, co část ruského humanitárního konvoje překročila hranice bez svolení Ukrajiny.

Bezpečnostní šéf Valentyn Naljavayčenko uvedl, že jde o "přímou invazi", ale že proti konvoji nebude použito síly. Naljvajčenko argumentoval, že řidiči ruských nákladních vozů jsou "ruští vojáci, vycvičení v řízení bojových vozidel" a dodal, že poloprázdná vozidla budou použita k dopravě zbraní a odvozu mrtvol ruských bojovníků z Ukrajiny. Ukrajinský prezident Petro Porošenko se předtím vyjádřil, že pokud konvoj vjede na ukrajinské území bez souhlasu Ukrajiny, bude to považováno za agresi.

Západní politikové se obávají, že ruský humanitární konvoj může sloužit jako záminka pro přímou ruskou invazi. Moskva toto podezření odmítá.

Mluvčí Mezinárodního Červeného kříže Anastasja Isjuk konstatovala, že ve čtvrtek byl zkontrolován obsah 34 vozidel z konvoje ruskými a ukrajinskými činiteli, ale že v pátek činitelé Červeného kříže konvoj nedoprovázeli, a to z bezpečnostních důvodů.

"V důsledku proměnlivé bezpečnostní situace, kdy během noci docházelo stále ještě v Luhansku k těžkému bombardování, máme za to, že jsme nedostali dostatečné bezpečnostní záruky od obou bojujících stran, abychom konvoj mohli doprovázet," řekla Isjuková. Avšak ruský Červený kříž je "připraven podílet se na doprovodu konvoje" a čeká na reakci od Mezinárodního výboru Červeného kříže, uvedla jeho ředitelka Raisa Lukutcova.

Ukrajinská pohraniční služba uvedla, že její celníci a pohraničníci byli "zabarikádováni na ruském pohraničním přechodu u Doněcka".

Rusko začalo posílat svá nákladní vozidla, která stála u hranic s Ukrajinou déle než týden poté, co oficiálně obvinila Ukrajinu z iracionálních obstrukcí.

Pomoc je určena civilistům ve válečné zóně na východě Ukrajiny. Ze zpráv vyplývá, že konvoj doprovázejí vzbouřenečtí bojovníci. Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že není "žádným způsobem" součástí tohoto konvoje.

Ruské ministerstvo zahraničí varovalo Ukrajinu, aby nepodnikla proti konvoji žádné akce, aniž by specifikovalo následky.

Server BBC upozorňuje, že ruský konvoj zřejmě vyvolá další zhoršení vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou. Vzhledem k tomu, že Červený kříž konvoj nedoprovází, Kyjev ho nemusí uznat jako humanitární misi.

S konvojem zatím zhruba 90 vozů nejedou zástupci Červeného kříže, jak bylo plánováno, ZDE, protože nedostali potřebné bezpečnostní záruky. Zástupci ČK měli rozdělovat pomoc na místě a dohlížet na to, aby se dostala pouze k civilistům. Místo toho konvoj doprovázejí jednotky separatistů, informuje Reuters ZDE. Separatisté včera vydali ostré prohlášení, že nepřijmou žádné ukrajinské humanitární konvoje ZDE.

Ukrajinská strana obvinila Moskvu, že jde o "otevřenou invazi", že je konvoj naplněn zásobami humanitárního charakteru "nejvýše z jedné třetiny", některé z vozů konvoje ve skutečnosti údajně slouží zásobování proruských separatistů "zbraněmi a vojenským materiálem" ZDE a samotné vozy údajně mají být využívány ozbrojenci "jako tahače a transportéry".

Další podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8312

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2014