Lavrov obvinil USA z "vměšování" na Ukrajině a naznačil, že Moskva uvažuje o invazi

23. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil USA, že se vměšují do dění na Ukrajině a fakticky ho řídí. Kromě toho naznačil, že pokud by došlo k "přímému ohrožení ruských zájmů", Moskva by mohla vojensky intervenovat.

Ve vystoupení pro anglickojazyčnou ruskou televizi Russia Today Lavrov řekl, že je prý "dost výmluvné", pokud protiteroristická operace na východě Ukrajiny byla obnovena právě během návštěvy amerického viceprezidenta Joea Bidena.

Kyjev a Západ tvrdí, že Moskva velí ozbrojencům na východě, ale Kreml to popírá.

Za poslední měsíc proruští ozbrojenci obsadili nejméně devět měst v Doněcké oblasti. Okupují veřejné budovy a instalovali do funkcí vlastní představitele. Podobná taktika předcházela anexi Krymu v březnu tohoto roku.

Kyjev včera obnovil protiteroristickou operaci na východě a odůvodňuje to nalezením údajně umučeného místního politika nedaleko města Slavjansk, které kontrolují separatisté.

USA již dříve požadovaly, aby Moskva veřejně vyzvala proruské ozbrojence ke složení zbraní a opuštění veřejných budov, jak to stanoví ženevská dohoda ze 17. dubna. Zároveň žádají, aby Moskva ztlumila agresívní rétoriku, nebo čelila dalším sankcím.

Moskva však již 18. dubna začala ženevskou dohodu interpretovat výlučně ve smyslu odzbrojení provládních polovojenských složek a obviňuje Kyjev z neplnění. A nyní obviňuje i Washington z vměšování do ukrajinské krize.

Podle Lavrova "není důvod" nevěřit, že Američané řídí dění na Ukrajině.

Lavrov také v televizi řekl, že Moskva na případné "přímé" ohrožení ruských zájmů odpoví "podle mezinárodního práva", přičemž však srovnal situaci s případem Jižní Osetie. Zde ruské jednotky v roce 2008 otevřeně intervenovaly.

Americký viceprezident Joe Biden slíbil, že USA přispějí částkou 50 milionů dolarů na politické a ekonomické reformy na Ukrajině, včetně 11 milionů na konání prezidentských voleb 25. května.

Americká armáda posiluje vojenskou přítomnost ve Střední Evropě a v Pobaltí. Jedná se o 600 vojáků, které má později posílit 150 dalších, kteří dorazí do Polska.

Kromě nálezu umučeného politika Rybaka se nyní hovoří o tom, že ozbrojenci ve Slavjansku drží v zajetí amerického reportéra Vice News Simona Ostrovského. (Ostrovsky poskytoval zřejmě nejlepší anglickojazyčné zpravodajství z regionu a vyhýbal se ideologizování událostí, o nichž informoval - KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15224

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2014