Podněstří požádalo o vstup do Ruské federace

17. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

List Nězavisimaja gazeta informoval, že separatistický region Podněstří odtržený od Moldávie požádal o vstup do Ruské federace podle "krymského scénáře". Dle redakce se tak stalo v koordinaci s Kremlem. Úřady v Tiraspolu přitom hovoří o údajné hrozbě ze strany moldavských úřadů.

Nejvyšší sovět Podněstří se obrátil na ruského prezidenta s prosbou uznat nezávislost regionu a následně jej přijmout do Ruské federace. Kopii žádosti Tiraspol odeslal OSN a OBSE. Podle poslance Dmitrije Sojina byl tento krok dohodnut s Moskvou.

Rumunský prezident Traian Basescu obvinil Rusko, že hodlá připojit Podněstří a rozšířit své hranice "do ústí Dunaje". A moldavský premiér Jurie Lianke označil žádost Podněstří přímou výzvou adresovanou své zemi.

Znepokojení v této souvislosti vyjádřili představitelé NATO, USA a EU.

Ukrajinská média tvrdí, že do Podněstří přes letiště v Kišiněvě přicházejí "ruští vojáci v civilu". Podle zástupce moldavské organizace Antimafia Sergia Mocana v období o něco delším než měsíc takto do země přicestovalo nejméně 750 ruských vojáků a přijíždějí další. Jejich cílem je podle Mocana destabilizace a účast v nastávajícím ruském útoku na ukrajinskou Oděsu.

Ruské zdroje tvrdí, že neexistují žádné důkazy pro tvrzení o přítomnosti ruských vojáků v Podněstří.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9594

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014