Americká firma Lavabit prohrála u soudu ohledně dešifrovacích klíčů k emailům od Edwarda Snowdena

17. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký soud rozhodl, že firma Lavabit neprávem odmítla předat americké vládě dešifrovací klíče

Federální odvolací soud ve středu potvrdil, že firma Lavabit se dopustila trestného činu pohrdání soudem, když odmítla předat americkým úřadům dešifrovací klíče k svému zašifrovanému emailovému systému, který používal Edward Snowden.

Zakladatel firmy Lavabit Ladar Levison zpochybnil právní platnost předchozího soudního rozhodnutí, že se dopustil pohrdání soudem, když americké vládě odmítl poskytnout dešifrovací klíče ke své službě zašifrovaného emailového systému.

Levison konstatoval, že ho americká vláda donutila zlikvidovat svůj podnik, což udělal, aby nemusel vládě prozradit své dešifrovací klíče.

Lidskoprávní organizace American Civil Liberties Union poukázala na to, že se odvolací soud při svém rozhodování soustředil na procedurální aspekty případu a zcela ignoroval meritum stížnosti firmy Lavabit.

"Co se týče merita věci, jsme přesvědčeni, že je jasné, že existují limity vládní moci donucovat nevinné poskytovatele internetových služeb, aby se podíleli na vládním špehování," řekl právník ACLU Brian Hauss ve veřejném prohlášení. "Americká vláda překročila tyto limity, když firmu Lavabit nutila, aby se vyhodila do povětří a ochromila šifrovací technologii, která zajišťuje naši kolektivní internetovou bezpečnost jen proto, aby získala informace, které Lavabit sám nabídl k dispozici.

Obdobný požadavek od FBI zlikvidoval v roce 2007 konkurenční firmu Lavabitu Hushmail, která tehdy byla také donucena poskytnout policii veškeré informace o uživatelích, kteří používali jejího zašifrovaného systému emailů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6437

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014