Francie "opravila" policejní dokument požadující vyhození Romů z bohatých čtvrtí

16. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Interní dokument rozeslaný policejním zaměstnancům 6. pařížského obvodu vyzýval k vyhození romských rodin žijících na ulici z bohatých čtvrtí. Poté, co na to upozornil list Le Parisien, ministerstvo vnitra ještě týž den oznámilo, že dokument byl "opraven".

Odhalení dokumentu vyvolalo hněv protirasistických sdružení.

Ministerstvo vnitra prohlásilo, že "žádný policista se na jedince nesmí zaměřit kvůli jeho předpokládané národnosti".

Pravicový starosta městského obvodu Jean-Pierre Lecoq dokument bránil tvrzením, že měl předejít tomu, aby děti včetně kojenců spaly na ulicích, což je podle něj "nepřijatelné na lidské i společenské rovině".

Avšak organizace SOS Racisme zveřejnila ostré prohlášení odsuzující policejní oběžník ve světle rostoucí diskriminace Romů v Evropě.

Francouzská politika vůči Romům je předmětem ostré diskuse, zejména poté, co v roce 2012 ministerstvo vnitra nařídilo strhnout romské tábory. Jen v roce 2013 z těchto táborů bylo vykázáno 21 537 Romů, informují organizace Liga lidských práv a Evropské centrum pro práva Romů.

Protesty lidskoprávních organizací zesílily loni v září, když tehdejší ministr vnitra a dnešní premiér Manuel Valls řekl, že by se Romové měli vrátit do Rumunska a Bulharska, přičemž jejich životní styl označil za "neslučitelný" s francouzským.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10049

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014